Nieuws Actueel

Verbind mensen in je bedrijf rondom jouw droom

Door het grote aantal zzp'ers is de arbeidsmarkt blijvend veranderd. Maar hoe bind je ze eigenlijk als ze zo weer weg zijn? Maurits Bruel, directeur van de Geluksfabriek, heeft daar een antwoord op: verbind ze rondom je droom.

Maurits Bruel | Foto: The Blue Diamond Gallery 21 februari 2017

Bijna 20 jaar geleden introduceerden we in de Geluksfabriek de termen binden en boeien. In essentie hielden we een pleidooi te accepteren dat mensen zijn wie ze zijn, met verschillende dromen, ambities en talenten. Mkb-bedrijven waren daar het beste in. Het grootbedrijf had er meer moeite mee; daar domineerden merk en systeem in plaats van de mens.

Verantwoordelijkheid

Tijdens de economische recessie lag de focus op afvloeien, niet op boeien - en zeker niet op binden. Een groeiend aantal zzp'ers ontdekte vervolgens dat ondernemen nog leuk was ook. Ze misten de binding wel, maar terug? Nooit. De arbeidsmarkt is blijvend veranderd. Hoe kun je als ondernemer mensen succesvol binden en boeien in een omgeving met flexibele arbeidskrachten, zzp'ers en vaste mensen? Door niet het juridische, maar het psychologische contract centraal te stellen. Verbind mensen rondom je droom, zodat ze verantwoordelijkheid nemen. Zet ze bij elkaar in teams, waarin mensen elkaar aanvullen en vrijlaten, maar ook samen verantwoordelijkheid dragen. Sta niet in de weg. En aarzel vooral niet om de rotte appels eruit te gooien. Dat maakt pas echt gelukkig.