Nieuws Actueel

Dit verdienen Ajax en PSV met hun deelname aan de Champions League

Zo’n 40 miljoen euro. Dat is wat Ajax en PSV allebei hebben verdiend door zich te plaatsen voor de UEFA Champions League. Afhankelijk van de prestaties in Europa’s belangrijkste voetbaltoernooi kan dit bedrag nog flink oplopen.

Robbert Daalder | Foto: ANP 30 augustus 2018

Het begint voor de twee Nederlandse deelnemers al met een startpremie van 15,25 miljoen euro. Het bedrag wordt uitgekeerd omdat de poulefase van het miljardenbal is gehaald.

Daarnaast heeft de UEFA dertig procent van het prijzengeld (in totaal 585,05 euro) gereserveerd voor een premie die op basis van de Europese prestaties van clubs in de afgelopen tien jaar wordt bepaald. Degene die van alle 32 deelnemers op de lijst het slechtst presteert, krijgt 1,1 miljoen euro. Real Madrid is op dit moment de best presterende ploeg en krijgt daar 35,46 miljoen euro voor. Ajax wordt op de vijftiende (goed voor 19,8 miljoen euro) of zestiende (18,7 miljoen) plek neergezet. PSV bezet de 23e plaats en krijgt daar 11 miljoen euro voor. Deze bedragen komen bovenop de startpremie.

Lees ook: Voor 30 miljoen komt de Formule 1 met Max Verstappen naar Assen

Televisie-gelden

Dit is echter nog niet alles. De clubs verdienen namelijk ook nog eens flink aan televisie-gelden (zo’n 3 miljoen) en dan zijn er ook nog opbrengsten uit de kaartverkoop bij thuiswedstrijden. PSV bereikte het prestigieuze toernooi na twee kwalificatiewedstrijden tegen BATE Borisov. De thuiswedstrijd van afgelopen woensdag en de drie aanstaande poulewedstrijden in eigen stadion brengen in totaal zo’n 5 miljoen euro in het laatje. Ajax heeft nog meer verdiend, omdat de hoofdstedelingen twee extra kwalificatiewedstrijden moesten spelen.

Winstpremies

Als laatste zijn er nog de winstpremies. Hiervoor heeft de UEFA nog eens 585 miljoen euro uitgetrokken. Per gewonnen wedstrijd in de groepsfase wordt er 2,7 miljoen euro uitbetaald, terwijl er 900.000 euro gereserveerd wordt voor een gelijkspel.

Doen de Nederlandse ploegen het dusdanig goed dat ze de achtste finales halen, dan wacht er een bonus van 9,5 miljoen euro. Het bereiken van de kwartfinale is goed voor 10,5 miljoen euro, de halve finale brengt 12 miljoen euro op en het bereiken van de eindstrijd betekent 15 miljoen euro extra. De club die cup met de grote oren wint, krijgt nog eens 4 miljoen euro extra.