Nieuws Actueel

Vergunning megastal Dedemsvaart mogelijk ongeldig

Hardenberg moet onderzoeken of vergunning voor stal met 500.000 kuikens in Dedemsvaart wel voldoet.

Van onze redactie 14 januari 2016

Kuiken X TRECK nieuwe machine vleeskip plofkip Drenthe

De vergunning voor een kippenmesterij met meer dan een half miljoen vleeskuikens aan de Verlengde Elfde Wijk in Dedemsvaart is door de gemeente Hardenberg verleend in strijd met de Natuurbeschermingswet. Dit besliste de Raad van State woensdag in een tussenuitspraak.De hoogste bestuursrechtbank heeft de gemeente nu opgedragen uit te zoeken of een natuurbeschermingswetvergunning nodig is of dat kan worden volstaan met een verklaring van geen bedenkingen.

Hardenberg moet daarvoor naar de provincie Overijssel. De gemeente krijgt daar zestien weken de tijd voor. Het megabedrijf is een initiatief van de familie Uit het Broek. Hardenberg verleende Uit het Broek een omgevingsvergunning om het bestaande kippenbedrijf aan de Verlengde Elfde Wijk uit te breiden tot 14 stallen en de veestapel te verdriedubbelen tot 558.000 dieren. De vergunning werd in november bij de Raad van State aangevochten door bosbouwbedrijf VOF Noest aan de Driehoekweg en milieuclub MOB.

Noest vreest vooral de gevolgen van een eventuele uitbraak van vogelgriep. In 2001 kwam zijn bedrijf op slot te zitten na uitbraak van een dierziekte. Daardoor ontstond grote schade die niet vergoed is.

De Raad van State doet einduitspraak in de kwestie nadat de gemeente Hardenberg de vragen over de Nbw-vergunning heeft uitgezocht.