Nieuws Actueel
'Verkeersborden communiceren straks met app op je smartphone'

Ook verkeersborden moeten met hun tijd meegaan. Reden voor de HR Groep uit Rijswijk, Nederlands grootste verkeersbordenfabrikant, om borden, straatlantaarns en prullenbakken digitaal te maken. Wegwijzers krijgen bovendien een onzichtbare laag die werkt op zonne-energie, zodat ze voortaan zichzelf kunnen verlichten.
HR Groep is nu de grootste aanbieder in Nederland op het gebied van verkeersborden, lantaarnpalen en ander straatmeubilair. De werf bij het hoofdkantoor in de Rijswijkse Plaspoelpolder staat dan ook vol met zitbanken, fietsenrekken en andere objecten.
KneuterigMaar zo groot als het bedrijf nu is, is het niet altijd geweest. "Mijn vader begon ooit in een schuurtje in Den Haag", vertelt algemeen directeur Jacques Goddijn in het AD. "Hij begon met het graveren van naamplaten. Dat werden straatborden en zo zijn we langzaam gegroeid."
Doordat tijdens de economische crisis andere bedrijven het moeilijk kregen, kon HR uitgroeien tot een 'groep'. Er zijn nu elf vestigingen, waarvan twee in Duitsland en België. Inmiddels is het tijd voor meer innovatie, opperen Goddijn en zijn collega Ed Salome. "Eigenlijk zitten wij nu in onze industriële revolutie. Het klinkt misschien oneerbiedig, maar ons vak was heel lang een 'kneuterige' business. Nu is het tijd om een slag te maken en digitaler te gaan werken.''
Slimme bordenDaarmee doelt hij onder meer op de 'slimme verkeersborden' die, als het aan HR Groep ligt, over een aantal jaren in heel Nederland staan. Door borden en straatmeubilair uit te rusten met een speciale sensor, gekoppeld aan een database, kunnen alle objecten in het verkeer in beeld worden gebracht. Zo is meteen duidelijk waar wat staat, welke straatlantaarns bijvoorbeeld kapot zijn en op welke bankjes nooit mensen zitten.
"We merken dat de overheid er steeds meer behoefte aan heeft te weten waar alle verkeersborden staan. Ook wil de minister graag dat er minder borden langs de weg komen. Dat vergroot namelijk de veiligheid", zegt Goddijn. "Maar dan moet je wel eerst weten wát er allemaal staat."
Prullenbakken in Den Bosch, Utrecht en Amsterdam worden uitgerust met sensoren, zodat gemeentewerkers precies weten welke exemplaren vol zijn en ze dus moeten legen. Maar dat is nog maar het begin, als het aan de Rijswijkse ondernemers ligt.
AppSalome en Goddijn zitten boordevol plannen en ideeën. Behalve dat borden hun eigen locatie doorgeven, is het de bedoeling dat ze het ook doorgeven als ze door bijvoorbeeld een aanrijding zijn omgevallen. "En we gaan ernaar toe dat verkeersborden met auto's communiceren", vertelt Goddijn. "Er zijn al auto's die de snelheidsborden langs de weg kunnen aflezen en daarop hun snelheid aanpassen. Dat willen we gaan uitbouwen."
Zo komt er een app voor op de smartphone, waarmee gemeenten informatie naar automobilisten kunnen sturen over wegwerkzaamheden of evenementen waar ze op dat moment langsrijden. "En een verkeersbord kan straks contact maken met de app op iemands telefoon. Dat bord stuurt dan bijvoorbeeld informatie over de gemeente waar de auto op dat moment binnenrijdt."
ChaosDe verkeersbordenexperts zijn zeven dagen per week, 24 uur per dag, bezig met de weg. Oók als ze zelf in de auto zitten. Zo is de onduidelijkheid over de 130-kilometerzones niet aan hen voorbijgegaan. De borden waarop wordt aangegeven dat je tussen bepaalde tijden 120 kilometer per uur mag rijden en de rest van de tijd 130 per uur, zorgden voor chaos onder weggebruikers.
"Daar hadden wij een oplossing voor bedacht", zegt Salome. "Een klapbord dat tussen 06.00 uur tot 19.00 aangeeft dat je 120 mag rijden en de rest van de tijd gewoon '130' aangeeft. Maar er werd gekozen voor het onderbord."
Zonne-energieHun nieuwste uitvinding is het zelfverlichtende verkeersbord. In plaats van borden te verlichten met tl-balkjes, krijgen ze een onzichtbare laag die werkt op zonne-energie, zodat ze overdag kunnen opladen. "CO2-neutraal en onderhoudsvriendelijk", aldus Salome.
Aan de nieuwe techniek hangt wel een prijskaartje, geven de directeuren toe. Zo kost het ongeveer 50 cent per maand om bijvoorbeeld een afvalbak uit te rusten met een sensor. Daar staan bezuinigingen tegenover op energieverbruik en beheer. "En het verhogen van de verkeersveiligheid", voegt Salome toe.