Nieuws Actueel
Verlaten bankcomplex nu broedplaats voor ondernemers
Het oude ING-complex aan het Westerpark wordt een broedplaats voor creatievelingen en ondernemers. Onder de naam De Plaatsmakerij mogen zij voor in elk geval één jaar de 17.500 vrijgekomen vierkante meters gaan vullen, schrijft het Parool.

De sporen van ING zijn nog duidelijk zichtbaar in het lege kantoorgebouw. Het karakteristieke oranje komt terug in de vloeren en muren. Bordjes op de muren verwijzen naar de oude functies: vergaderruimte, projectruimte. De kantoren zijn zonder computers en bureaus kale, grote ruimtes, sommige met een oppervlakte van 600 vierkante meter. Met pallets, doeken en andere constructies proberen de nieuwe gebruikers het pand gezellig en werkbaar te maken. "Iedereen is superenthousiast."
SfeerEen van de eerste ondernemers die al aan het werk zijn, is Laerke Nissen. Op de derde verdieping heeft ze een videostudio ingericht, ze helpt bedrijven met hun videomarketing en wil er binnenkort ook vlogworkshops houden. "Hopelijk doen er ook andere mensen uit het pand mee." De sfeer in het pand is goed, vertelt Nissen. "Iedereen is positief en enthousiast. Het enige waar ik bang voor ben is dat mijn nieuwe buren veel lawaai gaan maken, het moet tijdens een opname echt muisstil zijn."
Tot nu toe is dat voor Nissen geen probleem, want op haar verdieping is het nog nagenoeg leeg. De laatste contracten worden deze week getekend.
Jasper Etten, die samen met Stan de Kanter De Plaatsmakerij leidt, beheert in samenwerking met projectontwikkelaar Pinnacle de leegstand. Hij verwacht dat begin oktober alle partijen aan het werk zijn. Dan staat ook een openingsfeest gepland.
BuurtVanuit Pinnacle is de binding met de buurt de belangrijkste reden om het complex een jaar lang ter beschikking te stellen. Floris Roord, bij Pinnacle verantwoordelijk voor de leegstandsperiode: "Mensen moeten de plek leren kennen. ING had er geen hek omheen staan, maar je had er niets te zoeken. Nu wel." Etten beaamt dat: "De wijk en de bank hebben jarenlang met de ruggen naar elkaar toe geleefd."
Een bekende naam die werd aangetrokken om het complex te betrekken is de PvdA: de partij verruilt het hoofdkantoor op de Herengracht voor een oude ING-verdieping met uitzicht over West. Ook beeldend kunstenaar Vincent Mock, bekend van zijn levensgrote sculpturen van zeedieren gemaakt van vishaken, komt erin met studio en galerie.
VisitekaartjeDie grote namen zijn een leuk visitekaartje, maar niet waar het project om draait, zegt Etten: "Om die binding aan te gaan met de buurt willen we ook juist kleinere en buurtgerelateerde organisaties een plek geven."
Een voorbeeld van zo'n organisatie is het Bookstore Project van kunstenaar Johanna de Schipper. Eerder deed zij al maatschappelijke kunstprojecten in de Kolenkitbuurt, waar ze samen met Stadgenoot kunstenaars tegen een goedkope huur in de buurt liet wonen. In De Plaatsmakerij heeft ze zeventien kunstenaars een atelierruimte kunnen geven, een eigen werkruimte is er ook al ingericht.
De selectie was streng, zegt De Schipper: "We willen echt goede kunstenaars, die mooie dingen maken. En met weinig geld, ze moeten deze plek echt nodig hebben." Het Bookstore Project is het eerste project dat in De Plaatsmakerij een bar bouwde en er al een borrel gaf. De eerste tentoonstelling verwacht De Schipper eind deze maand te kunnen openen.
Ook Kunstsmaak past prima binnen het plan de buurt bij het kantoorcomplex te betrekken. Het is een initiatief van Minck de Back, die gezond eten voor kinderen aantrekkelijker wil maken. "Dat doen we bijvoorbeeld door workshops schaafijs maken te organiseren; of gezonde groenteshotjes in plaats van altijd die energiedrankjes." De Back heeft ook plannen voor een kledingruilbeurs, 'de overgebleven kleding verkopen we daarna heel goedkoop aan buurtbewoners'.
ZelfstandigenVerder biedt het pand plek aan zelfstandigen uit de buurt, van fotografen tot reikitherapeuten. Ook het roc betrekt het pand. Er komt een werkruimte van New Creative Starters, waar pas afgestudeerde mbo'ers doorleermogelijkheden krijgen. Ook het kantoor van CycleSpace heeft er een plek.
Voor een deel van de invulling is een samenwerking aangegaan met Werkstek en AtOffices, twee partijen die ervaring hebben met het creëren van werkplekken voor jong creatief talent in leegstaande kantoorgebouwen. Want 17.500 vierkante meter is veel.
BouwplannenBegin deze zomer vertrok ING uit het kantorencomplex aan het Westerpark. Projectontwikkelaar Pinnacle kocht de gebouwen en de grond om er 900 woningen te realiseren. Volgens planning moeten de eerste huizen in de loop van 2017 worden opgeleverd. Deze maand wordt een begin gemaakt met de sloop van de buitenkant van de ING-toren, die direct aan het Westerpark grenst. De bouwplannen betekenen een toestroom van zo'n 1500 nieuwe buurtbewoners. Tot die tijd worden de leegstaande kantoren ter beschikking gesteld aan kunstenaars en kleine ondernemers.