Nieuws Actueel

Verpakkingsvrije winkel kan mogelijk toch verder

Binnen een week is duidelijk of de verpakkingsvrije winkel Bag & Buy aan de Twijnstraat in Utrecht, die sinds gisteren dicht is, een doorstart kan maken. Dat verwacht adviseur Peter Michel Heilmann van het team, dat werkt aan die doorstart.

Wim Langejan 16 februari 2016

Verpakkingsvrijewinkeldoorstart

Heilmann is optimistisch dat het lukt. “Ik heb er het volste vertrouwen in. Veel mensen geloven in het concept", vertelt hij aan het AD.

Wel denkt hij dat de winkel een nieuwe naam gaat krijgen, omdat Bag & Buy na de sluiting te beladen is geworden.

Bag & Buy begon in september, naar eigen zeggen, als eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland. Klanten moesten zelf zakken, tassen of potten meebrengen als ze rijst, noten, olie, peulvruchten, koffie of meel kwamen kopen, al konden ze in de winkel ook biologisch afbreekbare zakjes of papieren zakken krijgen. Een klein aantal producten zat overigens wel in een verpakking.

Ondanks een enorme media-aandacht in het begin is het niet gelukt de winkel rendabel te krijgen, zegt initiatiefnemer Wim van Dijk “De mate van enthousiasme in de media vertaalde zich niet in koopgedrag,” constateert hij wrang.

Maandelijks kwam hij zo'n 5000 tot 6000 euro tekort, zegt Van Dijk, en dat was niet vol te houden. “Voor een grote organisatie is dat misschien peanuts, voor mij niet.”

Stapjes Van Dijk was tevergeefs op zoek naar een financieel draagkrachtige partner, om zo meer tijd te krijgen om de winkel tot een succes te maken. “We maakten wel stapjes de goede kant op, maar zaten nog niet op break-even. Ik heb nu surseance van betaling aangevraagd. Dit is voor mij een drama en ook enorm teleurstellend voor al die mensen die mee hebben gedaan aan de crowdfunding om de winkel op te zetten.”

Van Dijk is niet betrokken bij de plannen voor een doorstart, zegt hij. “Dat gaat buiten mij om. Maar het gaat ook niet om mij. Iedereen die dit concept een warm hart toedraagt, gun ik succes.” Wat hij zelf gaat doen weet Van Dijk nog niet.

Peter Michel Heilmann is als adviseur verbonden aan Bag & Buy. Ook hij gelooft in het concept, maar hij vindt dat Van Dijk zakelijk verkeerde beslissingen heeft genomen. Er liep, zeker in het begin, te veel personeel rond en de prijzen waren te hoog, noemt hij als voorbeelden. Wel benadrukt Heilmann dat Van Dijk met hart en ziel in de zaak zat. “Hij heeft alles gegeven.”

Van Dijk zelf wil niet ingaan op de kritiek. “Ik heb gedaan wat ik kon. Daar kán je kritiek op hebben, maar ik heb geen zin in moddergooien.”

Het 'doorstartteam' bestaat volgens Heilmann, naast hemzelf, uit oud-personeelsleden en andere betrokkenen. “We zijn nu met partijen aan het praten. Deze week moet er duidelijkheid komen.”

Concept Dat het in de afgelopen maanden niet gelukt is, heeft niets te maken met het concept van een verpakkingsvrije winkel, zegt Heilmann. Dat is erg kansrijk, denkt hij.

“Het aantal klanten neemt alleen maar toe. Zaterdag was het nog stampvol. Veel mensen geloven in dit concept en willen dat het doorgaat.”

“Maar het is complex en heeft tijd nodig, dus moet je kapitaal achter de hand hebben. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken.”