Nieuws Actueel

Verslaafd aan uw boekhandel

Amsterdam kent vele boekwinkels. Maar waar koopt u het liefst boeken, vroegen wij u op 16 februari om een top tien te kunnen maken. U reageerde massaal. Amsterdam blijkt heel veel goede boekhandels te hebben, schrijft Het Parool.

Maarten Moll 14 maart 2016

Boekhandel3

Jos Coonen was heel duidelijk. 'BOEKHANDEL VAN ROSSUM', schreef hij in chocoladeletters, 'is de beste boekhandel.' Hij reageerde als eerste op de oproep om te inventariseren welke boekhandels in Amsterdam het populairst zijn, waar u het liefst uw boeken koopt. Hij motiveerde zijn keuze ook. 'Omdat het een prettig huiskamerconcert is met een groot assortiment.' Hij roemde de uitstekende kennis van zaken, de rust die de klant wordt gegund om te neuzen en bladeren, en het deskundige advies.

Peggy van der Reijden was de tweede lezer die reageerde - ze verkoos Scheltema als beste boekwinkel - maar wel de eerste die ook aangaf welke boekhandel in het buitenland haar het meest bekoorde. 'In het buitenland vond ik in Vancouver een boekenwinkel met de meest uitgebreide collectie spirituele boeken die ik ooit was tegengekomen, helaas weet ik de naam van de winkel niet meer.' Dat is Banyen Books, op 3608 West 4th Avenue.

U reageerde met velen. De loftuitingen stroomden binnen, ruim vijfhonderd. Het Martyrium, Island Bookstore, Jimmink, Hoogstins, Minerva, Schimmelpennink, de Linnaeus Boekhandel. In totaal noemde u 38 boekhandels, twee antiquariaten, en twee boekenmarkten.

Een dag na de oproep was er al voorzichtig een top tien samen te stellen. Scheltema ging aan kop, met vlak daarachter Het Martyrium en Van Rossum.

Buitenland

Opvallend was hoe u het begrip 'buitenland' interpreteerde. Veel lezers trekken de landsgrenzen direct om Amsterdam. 'Boekhandel in buitenland? In Maastricht, boekhandel Dominicanen. Alles buiten de Ring is toch...', reageerde een lezer. Plaatsen die ook in het buitenland liggen: Apeldoorn, Naarden, Maastricht, Middelburg, Dokkum, Leeuwarden, Zwolle, Leiden, Schagen en Haarlem. Amstelveen rekenden we gemakshalve tot Amsterdam.

Met evenveel liefde werden die 'buitenlandse' boekhandels naar voren geschoven. Zelfs een boekhandel in wat wel beschouwd wordt als een van de gevaarlijkste steden ter wereld, Caracas, werd geroemd; Libreria el Ateneo. En u was zeer gesteld op de boekhandels in Londen en Parijs, maar ook op die in Jakarta, Düsseldorf en Porto.

Goed personeel

Zoals het bij u allen opviel hoe hartverwarmend u over de boekwinkel schreef. En de eigenaren en boekverkopers worden zeker niet vergeten. 'Tom en Patricia Dulfer (en hun zoon Tom) runnen op een hele prettige manier de boekhandel. Een beschrijving van het karakter of de interesses van de ontvanger van een boek zijn voldoende om het juiste boek te geven. Ruilen kan er zonder bon, kinderen krijgen er altijd iets lekkers en als een besteld boek door de brievenbus past wordt het thuis afgeleverd. Bovendien hebben Tom en Patricia (bijna) alle boeken zelf gelezen, zodat ze hun eigen ervaringen kunnen delen,' schreef Harmen Holtrop over boekhandel Minerva op de Koninginneweg.

Keer op keer wees u erop hoe prettig en waardevol u het vindt door goed personeel geholpen te worden. Marianne Nillesen - die Het Martyrium aanprees, schreef: 'Isabella is geestig, weet veel van Engelstalige literatuur en als jonge verkoopster kan zij, een ontdekking voor haar, Frans Kellendonk de hemel in prijzen. Een auteur die steengoed is en waarschijnlijk overleed toen zij geboren werd.'

En ga zo maar door. De boekhandel is onmisbaar in het straatbeeld, gaf u aan. Anita Olfers deed zelfs een bekentenis. 'Verder ben ik straalverliefd op de nieuwe Scheltema. Ik kan daar niet genoeg krijgen van al die heerlijke boeken, en de fijne sfeer. Geef er veel te veel geld uit.' Dat laatste lazen we vaker, en dat zal de boekverkopers goed doen.

De top tien, dan. Na twee dagen stonden dezelfde drie boekhandels aan kop. Het Martyrium had twintig stemmen, Scheltema 22. Maar het gat met de koploper was enorm geworden. Van Rossum stond bovenaan met 72 stemmen. Inderdaad, een heel groot verschil. De toename van de Van Rossumstemmers is te verklaren. Een lezeres schreef: 'Ik las uw oproep in de mailbrief van Van Rossum Boekwinkel...'

Ja, dat is ook een manier om aan stemmen te komen natuurlijk; je publiek inschakelen om op jezelf te stemmen. Is dat valsspelen?

Boekhandels leven

Overigens zagen we ook andere 'verdachte' pieken. Bij boekhandel Over het water, Hoogstins, het Martyrium, de Linnaeus Boekhandel en Meck & Holt bijvoorbeeld. Ook Reisboekhandel De Evenaar kwam 'opeens' de top vijftien binnen.

Boekhandel Van Rossum, Beethovenstraat 32, is aan kop van de top tien geëindigd. Wat ook weer niet wil zeggen dat het de beste boekhandel van Amsterdam is. Dat is weer een ander verhaal. Wij wilden inventariseren welke boekhandels in de stad populair zijn. U, lezer, hebt laten zien dat de boekhandels in Amsterdam leven, dat er met hart en ziel wordt gewerkt om het boek bij de lezer te krijgen. Dank daarvoor.

Eerdere delen in deze serie: Ode aan de boekhandel (16/2), Boekverkopers (24/2), Schrijverscafés (2/3), Kleine uitgevers (8/3).