Nieuws Actueel

'Versmalling kost ons omzet'

Theo Paijmans | Foto: Daniëlla van Bergen 8 januari 2016

Bankastraat Winkeliers Versmalling

Winkeliers in het brede gedeelte van de Bankastraat vrezen dat de herinrichting van de straat voor hen ongunstig uitpakt, vertellen ze in het AD. Ook zijn ze bang dat hun winkels slecht bereikbaar zijn tijdens de werkzaamheden.

Storend vinden de winkeliers verder dat het nog onduidelijk is wanneer de werkzaamheden beginnen. Eerder geuite zorgen heeft de gemeente naast zich neergelegd, stellen zij.

BevoorradingHet renovatieplan voorziet in een versmalling van het brede (auto)gedeelte van de Bankastraat. In dat stuk komt een gescheiden fietspad en wordt de stoep verbreed. Daardoor wordt het, volgens de bezorgde winkeliers in dat gedeelte van de straat, veel moeilijker om hun zaken te bevoorraden.

Willem van Laar, van de gelijknamige verfhandel: "Er komen twee laad- en losplekken: een kleine, en de al bestaande plek bij de kaashandel. Dat is niet voldoende voor alle vrachtauto's. Bij de Albert Heijn komt een grote laad- en losplek, alleen wordt die supermarkt zo vaak bevoorraad dat de andere winkeliers niet de kans krijgen om daar te laden en te lossen. En hoe veilig is het? Straks sta je te laden en te lossen terwijl er fietsers langs je scheren."

Ook Jochem van der Loos, van wijn- en delicatessenhandel Gransjean, spreekt zijn zorgen uit. "Ik alleen heb al 35 levermomenten in de week", verduidelijkt hij.

ParkeerplaatsenVolgens de winkeliers gaat door de herinrichting een derde van de parkeerplaatsen verloren. Het maakt hun winkels moeilijk bereikbaar en dat kost omzet, stellen ze.

Zij hebben hun zorgen bij de gemeente neergelegd. Van der Loos: "We hebben vorig voorjaar een brief namens alle winkeliers gestuurd, maar daar doet de gemeente niets mee."

Het tijdstip waarop de werkzaamheden beginnen, is bovendien nog altijd niet bij de winkeliers bekend. Een slecht gekozen maand kan grote gevolgen hebben voor hun omzet. Maanden als november en december zouden een ramp zijn, menen de ondernemers.

Zij maken zich eveneens zorgen over de bereikbaarheid van hun winkels tijdens de geplande herinrichting en zijn benieuwd hoe lang de werkzaamheden gaan duren.

TafelDe winkeliers willen dan ook snel met de gemeente om de tafel om samen het moment te kunnen bepalen waarop de werkzaamheden beginnen. Van Laar: "Kies voor januari. Last, dat krijg je, dat moet je accepteren. Probeer de herinrichting zo snel mogelijk af te ronden in een voor iedereen zo gunstig mogelijke periode."