Nieuws Actueel

Vertrek Pegatron verrast niet

Wethouder wil weten of reparatiebedrijf met voordelige vestigingsvoorwaarden naar Breda is gelokt, meldt BN/DeStem woensdag.

PETER ULLENBROECK 2 maart 2016

Pegatron Breda2

Lees ook: Pegatron verlaat Breda, 500 banen weg

Waarom Pegatron uit Breda vertrekt is onduidelijk. De Taiwanese multinational hield het gisteren bij een summiere persverklaring, waarin gesteld wordt dat het besluit om de productie naar het Europese hoofdkantoor in Ostrava over te hevelen, genomen is 'om productievoorzieningen te integreren, verbeteren en capaciteit te verhogen.'

Maar kenners van het bedrijf zeggen te weten dat het besluit om uit Breda te vertrekken alles te maken heeft met een aflopend contract met Apple, waarvoor Pegatron in Breda mobieltjes en andere apparatuur repareerde. Het bedrijf zelf was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Voor vakbondsman Frans Szablewski komt het vertrek van Pegatron in ieder geval niet als een verrassing. "Je hoorde al veel langer de verhalen van Tsjechen die in de fabriek in Breda de machines kwamen opmeten, dat was echt niet zomaar. Dus nee, dat het vertrek nu definitief is, verbaast mij niet echt."

Werving bedrijvenVoor Szablewski en de FNV is het vertrek van Pegatron aanleiding de werving van bedrijven voor de regio weer aan de orde te stellen. "Wij moeten ons in West-Brabant afvragen of we zomaar met ieder bedrijf dat zich hier meldt, in zee moeten. Of dat we voorwaarden aan de vestiging van zo'n bedrijf moeten stellen."

Net als Szablewski vindt ook oud-werkneemster Fatiha Ahamian dat uitgezocht moet worden of Pegatron ruim twee jaar geleden met veel voordelige vestigingsvoorwaarden naar West-Brabant is gelokt. "Als dat zo is, is het extra wrang dat dit bedrijf nu ook weer zo opstapt. Eerst profiteren van de voordelen en dan wegwezen."

De Bredase wethouder Boaz Adank (economische zaken, VVD) zegt in een reactie bij de provincie en de BOM (de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij die zich inzet voor de bedrijvigheid in Brabant) navraag te hebben gedaan of Pegatron met voordelige vestigingsvoorwaarden naar Breda is gelokt. ,,Ik weet niet of dat zo is, maar wil het wel graag weten."

Zoeken naar werkIn de persverklaring belooft general manager Henry Tseng van Pegatron dat het bedrijf 'samen met het uitzendbureau het personeel bij het zoeken naar werk zal ondersteunen.' Ahamian, nog altijd op zoek naar een nieuwe baan, kan daar alleen maar om lachen. "Zeker net als bij mij en al die andere mensen die net voor kerst te horen kregen dat ze niet meer hoefden terug te komen? Ik heb daarna nog een betaling van mijn vakantiegeld, dat ik nog tegoed had, van ze gehad en daarna echt nooit meer iets gehoord."