Nieuws Actueel

Vervullen vacatures nog lastiger, werkgevers zoeken oplossingen

Nederlandse bedrijven hebben steeds meer moeite om vacatures te vervullen. Volgens uitkeringsinstantie UWV komen er in veel gevallen amper reacties van sollicitanten op een positie binnen. Werkgevers die met moeilijk vervulbare vacatures kampen passen inmiddels ook vaker de arbeidsvoorwaarden en functie-eisen aan. Dat kan bijvoorbeeld de werktijd zijn of het loon, vooral in de horeca gebeurt dit veel.

ANP 6 februari 2023

ANP060223069 1

Uit onderzoek onder ruim 4500 werkgevers maakte het UWV op dat afgelopen jaar 58 procent van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar was. In 2021 ging het nog om 55 procent.

"De krapte op de arbeidsmarkt is in 2022 op een hoogtepunt terecht gekomen. In het tweede kwartaal was de krapte zelfs zo groot dat er veel meer vacatures waren dan werkzoekenden", zegt arbeidsmarktadviseur Erica Maurits.

Te weinig sollicitanten

De roep om personeel is al langer erg groot in Nederland. Dat komt omdat de economie na de dip van de coronacrisis heel hard was gegroeid en er opeens veel meer werk was.

Meer dan acht op de tien werkgevers gaf volgens het UWV aan dat het probleem met de vacatures vooral is dat er te weinig sollicitanten reageren. Het komt ook voor dat sollicitanten bijvoorbeeld niet over de juiste kennis of vaardigheden beschikken, maar dat werd door de bedrijven minder vaak als oorzaak aangewezen.

Oplossingen

Volgens het UWV zoeken veel werkgevers inmiddels naar oplossingen om alsnog nieuwe krachten te vinden. Bijna negen op de tien van de ondervraagden zei bijvoorbeeld de vacature zo nodig langer open te laten staan. Een kleine zeven op tien ziet de oplossing in het aanboren van andere wervingskanalen.

Soms wordt er ook voor gekozen om het werk dan maar onder de bestaande werknemers in het bedrijf te verdelen of iemand aan te nemen die helemaal niet aan de functie eisen voldoen. In dat geval moet het bedrijf die persoon dan zelf opleiden. Aanpassen van de arbeidsvoorwaarden wordt ook vaker als optie gezien. In 2021 deed 30 procent van de werkgevers met werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures dat, vorig jaar ging het 39 procent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws