Nieuws Actueel

Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

ANP 12 augustus 2022

ANP120822067 1

De afkoelende inflatie in de VS wakkerde de hoop aan dat de Federal Reserve de rente minder fors hoeft te verhogen. Analisten waarschuwen echter dat voorzichtigheid nog altijd geboden is, omdat er veel tegenstrijdige signalen zijn over de economie en inflatie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 724,33 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 975,43 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent. De Londense FTSE-index won 0,2 procent ondanks een krimp van de Britse economie in het tweede kwartaal. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten door de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk.

Chipbedrijven

De Nederlandse chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wisten niet te profiteren van positief nieuws van Apple en verloren tot 0,7 procent. Het Amerikaanse techconcern heeft naar verluidt zijn leveranciers gevraagd minstens evenveel iPhones te produceren als vorig jaar. Apple lijkt daarmee te rekenen op een aanhoudende sterke vraag naar zijn smartphone ondanks dat de consumentenuitgaven onder druk staan door de hoge inflatie.

Ahold Delhaize (min 1,9 procent) noteerde ex-dividend. Dat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft over het dividend van de afgelopen periode. NN Group verloor 0,5 procent. De verzekeraar leverde een dag eerder al 5,5 procent in na tegenvallende resultaten.

GSK

In Londen klom GSK 3 procent en Sanofi steeg 1,5 procent in Parijs. Het Britse GSK kelderde donderdag dik 10 procent en het Franse Sanofi raakte meer dan 3 procent kwijt. Volgens analisten van Deutsche Bank hangt de farmaceuten een miljardenclaim boven het hoofd vanwege Zantac, een maagzuurremmer die mogelijk kanker kan veroorzaken. Volgens GSK en Sanofi zijn de claims echter ongegrond en beide farmaceuten zullen zich "krachtig" verdedigen tegen de beschuldigingen.

De euro was 1,0314 dollar waard, tegen 1,0338 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent in prijs tot 94,24 dollar per vat. Brentolie kostte een fractie meer op 99,62 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws