Nieuws Actueel

Verzet tegen verkoop van e-bikes bij caravanhandelaar in Haaksbergen

Fietscity Hannink en Pot Tweewielers vrezen dalende omzet door verkoop van e-bikes door Henk Pen, meldt De Twentsche Courant Tubantia. De rijwielhandelaren vragen de gemeente op te treden.

Van onze redactie 14 juli 2016

Ebike stockpixabay 1

E-bikes, ze gaan als warme broodjes over de toonbank. Vooral in het voorjaar is de vraag groot. Maar drie ondernemers die in dezelfde vijver vissen, dat is er net een te veel, menen Kevin Scholten van Fietscity Hannink en René Pot van Pot Tweewielers.

De ondernemers verzetten zich daarom tegen de verkoop van elektrische fietsen bij Henk Pen Caravans & Kampeerauto's. De caravanhandelaar biedt een breed assortiment elektrische fietsen aan. Met de actie dat elke tweede e-bike gratis is, is Henk Pen een geduchte concurrent.

Omzet

"Daar zijn wij niet gelukkig mee", vertelt Scholten mede namens Pot. De heren vrezen een daling van de omzet. "Een percentage van 60 tot 70 procent is zeker aannemelijk. Het maakt niet uit of het gebruikte of nieuwe e-bikes betreft", lieten de rijwielhandelaren de gemeente eerder weten. Ze willen weten of detailhandel bij Henk Pen is toegestaan.

"Als dat niet het geval is, hopen wij dat de gemeente handhavend optreedt", aldus Scholten. Hij en zijn conculega willen dan dat de gemeente Henk Pen een dwangsom oplegt.

Bestemmingsplan

Volgens de gemeente geeft het bestemmingsplan aan 'dat het perceel van de firma de bestemming bedrijfsdoeleinden heeft met de aanduiding caravanhandel toegestaan en de aanduiding detailhandelbranche gerelateerde artikelen toegestaan'.

"Daartoe behoren volgens mij ook e-bikes", laat Gerard Wildenborg, eigenaar van Henk Pen, weten. "In caravan- en camperland zijn elektrische fietsen een aanverwant artikel. Vanuit heel Nederland komen mensen naar hier. Zij verwachten een compleet aanbod, daar moeten wij op inspelen."

Toekomst

Wildenborg begrijpt dat de lokale rijwielhandelaren een omzetdaling vrezen. Over een mogelijke dwangsom laat de ondernemer zich niet uit. "Er is een commissie die zich hier nu over gaat buigen. Dat wachten we af. We zien de uitkomst met vertrouwen tegemoet."

De vraag of Henk Pen een dwangsom wordt opgelegd en hoe hoog die zal zijn, kon de gemeente gisteren niet beantwoorden.