Het steekt de betrokken tuinders vooral dat er in het plan van de provincie Zuid-Holland wordt uitgegaan van het gebruik van restwarmte van een kolencentrale om de Westlandse tuinbouwbedrijven te verwarmen en niet van aardwarmte. Kolencentrales zijn niet duurzaam en stoten het broeikasgas CO2 uit. Daarom past het gebruik van de restwarmte van zo'n centrale niet bij de wens van de tuinders om zich te profileren als duurzame ondernemers. Eerder heeft Westland de ambitie uitgesproken om in 2020 de meest duurzame tuinbouwgemeente van Nederland te zijn.
De elektriciteitsproducent Uniper wil de restwarmte van de kolencentrale op de Rotterdamse Maasvlakte via de toekomstige zogenoemde warmterotonde in het Westland kwijt. "De restwarmte die nu door een koelsysteem wegvloeit in zee, wordt dan hergebruikt", legt een woordvoerder van Uniper uit. "Daarnaast willen we CO2 gaan afvangen, dus het is juist een super duurzame oplossing. Het is niet zo negatief als de tuinders willen doen voorkomen."
Meer duurzaamheidMaar de Westlandse telers voorzien dat die 'fossiele' warmte hun productie in gevaar brengt. "De markt, maatschappij en financiers willen juist meer duurzaamheid. Je kan niet zeggen dat je producten duurzaam zijn als je ze teelt met behulp van een kolencentrale," zegt Peter Bouwman, die de telers hielp met de petitie. "We willen met deze petitie de discussie aanwakkeren: Wat wil Westland nu eigenlijk op duurzaamheidsgebied?"
Daarnaast vrezen ze dat gebruik van de kolenwarmte het einde betekent van aardwarmte. "Dat is wél duurzaam. Inmiddels zijn er diverse projecten opgestart om kwekerijen aan te sluiten op die warmtebronnen. Met kolenwarmte blokkeer je die ontwikkelingen," zegt Mathieu van Holstein, die namens Holstein Flowers de petitie ondertekende.
AfbrekenDe telers worden bijgestaan door LTO Glaskracht. Voorzitter Nico van Ruiten is ervan overtuigd dat het project op lange termijn goed is voor de tuinbouw. "Maar we moeten de duurzaamheidsontwikkeling niet afbreken. Daarom is de oproep van de Westlandse telers belangrijk."
Ruiten pleit er voor dat het project goed in de gaten wordt gehouden. "Het ligt er aan waar die restwarmte vandaan komt. Misschien van biomassa die verbrand wordt. Daarnaast moet er een combinatie komen met een CO2net."