Nieuws Actueel

VHE valt op met snelladers voor elektrische bussen

Nieuwe directeur Joop Essing wil voormalig familiebedrijf verder laten groeien. De wind staat gunstig. Met software regelbare besturingen worden in de machinebouw steeds vaker gevraagd. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Peter Scholtes | Foto: Bert Jansen/ Foto Meulenhof 7 december 2016

Vhe 1065

Mooie klanten heeft VHE Industrial Automation al jaren, met ASML, Philips en Bosch bijvoorbeeld. Maar de machinebesturingen die het Eindhovense bedrijf ontwikkelt, bouwt en test kom je in het dagelijks leven niet tegen.

Daar komt in de regio snel verandering in. VHE bouwt de besturingskasten voor de snellaadapparatuur voor de elektrische bussen die Hermes vanaf deze maand laat rijden. De kasten komen onder meer bij de bushaltes te staan.

Zo'n honderd heeft VHE er al geleverd aan Heliox, het bedrijf uit Best dat de snelladers heeft ontwikkeld en er Europees marktleider mee is. Ze staan onder meer al in Parijs, Keulen en Finland. De groei zal komend jaar fors doorzetten, stelt het bedrijf.

Groei

De laders zijn dit jaar goed voor 10 procent van de jaaromzet van VHE. Ze leveren daarmee een behoorlijke bijdrage aan de groei van het bedrijf. Die is aanzienlijk, want dit jaar heeft VHE zijn personeelsbestand uitgebreid van 80 naar ongeveer 120 medewerkers. "We groeien in de breedte. We deinen mee met het aantrekken van de economie en het succes van onze klanten", zegt operationeel manager Marc van Happen.

Bij het bedrijf is hij mede-eigenaar, sinds enkele maanden samen met de nieuw toegetreden directeur Joop Essing en een groep investeerders. Ze hebben VHE - ontstaan als Van Hout Eindhoven - overgenomen van de familie Van Hout die na 59 jaar vanwege gebrek aan opvolging afscheid van het bedrijf heeft genomen. Heezenaar Essing was zo'n 20 jaar actief voor DSM. "Ik wilde graag naar een bedrijf waar ik zelf aan het roer kan staan."

Industrieel

VHE wil nieuw ontwikkelde technologie 'industrieel maken', legt hij uit. Het bedrijf heeft een ontwikkeling doorgemaakt van leverancier van deeloplossingen tot complete systeembouwer, die zelf is voorzien van twee cleanrooms.

Het leerde een belangrijke les als klant van ASML. VHE is de tweede toeleverancier in de historie van de chipmachinebouwer. Het bleek te afhankelijk van volumeopdrachten voor ASML toen dat in 2003 in een dip terechtkwam. "Nu leveren we systemen met veel toegevoegde waarde in diverse branches", verklaart Essing. ASML is nog steeds een belangrijke klant.

Flexibel

De wind staat gunstig voor VHE. De beweging naar steeds flexibelere machines is onmiskenbaar. Met software regelbare besturingen nemen steeds vaker de plaats in van mechanische technieken. Zoals bediening met een app de aan- en uitknop van een apparaat vervangt.

Het ontwerpen en bouwen van geavanceerde machinebesturingen is specialistisch werk dat de grote maakbedrijven steeds vaker uitbesteden, stellen Essing en Van Happen. In de la hebben ze scenario's voor 'gecontroleerde groei' klaarliggen.

Klanten

De klantenbasis is al breed. VHE levert besturingen voor bijvoorbeeld de Veldhovense liftenfabrikant Raxtar, maar net zo goed de besturingstechniek voor podium- en verlichtingsapparatuur voor theaters en voor opslag van zonne-energie in grote accu's. Behalve de besturingen van de snelladers van Heliox vormen ook die voor de metaalprinters van Additive Industries een nieuwe markt.

Essing ziet nog heel veel mogelijkheden voor VHE in de regio. Kansen zijn er in zijn ogen ook in 'verdere internationalisering', met name in Duitsland waar VHE al handelsactiviteiten ontplooit.

Energie

Wat doet de in juni aangetreden directeur anders dan zijn voorgangers? Van Happen: "Het bedrijf is redelijk behoudend geweest in de afgelopen jaren. Nu gaan we een volgende stap maken."

Essing: "Als je ruimte geeft aan goede mensen komt er veel energie los. Dat is geweldig om te zien. Als we groeien, kunnen we onze mensen zich verder laten ontwikkelen."