Nieuws Actueel

Videosollicitatie wint aan populariteit

Een sollicitatiebrief schrijven met een cv? Niet meer van deze tijd. Wie écht kans wil maken op een baan, presenteert zichzelf op videobeeld. Dat schrijft De Gelderlander.

Harry van der Ploeg | Foto: Erik van 't Hullenaar 9 maart 2017

Mantel videosollicitatie

Anne-Marije Buckens van loopbaancentrum 50 Company in Arnhem is druk bezig met de ontwikkeling van een speciale app die sollicitanten de kans geeft zich op videobeelden te presenteren aan werkgevers. Met dezelfde app kunnen werkgevers straks vertellen naar wie ze precies op zoek zijn.

,,Ik ontwikkel dit in samenwerking met Price Waterhouse Coopers", vertelt Buckens. ,,We noemen het de arbeidsmarkt-app." Met de app moeten werkgevers in contact komen met geschikt personeel. Ook krijgen sollicitanten de kans op die vraag in te springen.

Brief

Buckens vindt een brief schrijven met een cv 'niet meer van deze tijd'. Ze is een warm voorstander van solliciteren via een video. Een paar jaar geleden begon ze daar al mee bij 50 Company. Ze hoopte zo mensen tussen 45 en 65 jaar aan een nieuwe baan te helpen. ,,Ik wilde dat werkgevers mensen konden zien met heel veel werkervaring en niet dat ze zich alleen blind zouden staren op hun cv." Het resultaat viel tegen. ,,Werkgevers vonden de film leuk, maar gingen dan toch weer liever voor de kandidaat met de in hun ogen juiste cv."

Met de tijd mee

Bij Price Waterhouse Coopers raden ze werkgevers echter aan met hun tijd mee te gaan. Ze citeren op hun website een artikel over personeelsbeleid uit de CEO Survey: 'Meer traditionele bedrijven moeten zich afvragen waarom de hippe, grote techbedrijven duizenden open sollicitaties krijgen, terwijl zij grote moeite hebben met het aantrekken van de juiste werknemers.'

Solliciteren met een videofilm is in opmars, bevestigt een woordvoerder van het UWV. ,,Het is een belangrijke aanvulling op de cv en de sollicitatiebrief." Voorzitter Peter de Haan van het Ondernemers Kontakt Arnhem beaamt het. ,,Veel bedrijven maken er gebruik van."

Pionieren

De uitzendbureaus Randstad en Tempo Team pionieren al anderhalf jaar met deze vorm van solliciteren. Beide hebben een app bedacht om mensen hun eigen 'unieke video-cv' te laten maken. 'Anders dan in jouw papieren cv kun je hiermee heel goed laten zien wie jij echt bent', meldt Randstad op zijn website. Bij Tempo Team zijn ze inmiddels druk bezig films te maken van werkgevers om hun bedrijf te pitchen tegenover sollicitanten. ,,De ontwikkelingen gaan ongelofelijk snel", geeft een woordvoerder aan.

Bram Opgenoort werkt sinds september bij Mantel. Hij solliciteerde met succes met een videofilm voor de functie van medewerker in marketing en communicatie als aanvulling op een brief en een cv. ,,Je probeert tussen de menigte op te vallen", motiveert hij zijn keus. ,,Voor de sollicitatie bij Mantel heb ik mezelf met mijn telefoon gefilmd, op de fiets. Na afloop heb ik er achtergrondmuziek bijgezet en een titel."

Plankenkoorts

Sommige mensen gaat zoiets gemakkelijk af. Bij anderen slaat plankenkoorts toe. Dat hebben ze bij Mantel ook al gemerkt, na de eerste reacties. ,,Er zijn mensen die moeite hebben met zo'n film", vertelt Bram van Boekholt bij Mantel. ,,Ze hebben contact met ons opgenomen om dat te bespreken. Voor ons is het ook de eerste keer, een pilot voor een vacature van medewerker service en support."

Probleem

Als filmen een probleem is, betekent dat niet dat mensen automatisch afvallen. ,,We zoeken mensen voor de klantenservice die zich goed kunnen presenteren en verstand hebben van fietsen. Mensen die antwoord kunnen geven op technische vragen, zoals 'welk verzet heb ik nodig om een berg op te fietsen'. Dat is het belangrijkste."

Videocoaches

Voor mensen die bereid zijn geld te investeren in een mooie presentatie van zichzelf, is er een alternatief. Het bedrijf SpotCV zendt videocoaches naar alle delen van het land om mensen te helpen in alle rust en zonder zenuwen een gelikte videofilm voor hun cv op te nemen.

Opnamestudio

In de Gelderse hoofdstad hebben ze een opnamestudio in het Color Business Center Arnhem Lorentz op bedrijventerrein IJsselburcht in Over het Lange Water. Ook in Ede en Nijmegen zijn er vestigingen. ,,Het solliciteren met filmbeelden heeft een enorme vlucht genomen", vertelt Rik Sinkeldam van SpotCV.

Lees ook: Drents bedrijf laat mensen solliciteren via Snapchat

Schiften

,,Werkgevers gebruiken het om een eerste indruk te krijgen van een kandidaat, om te kunnen schiften. Dat maakt het belangrijk om het goed aan te pakken. De ervaring leert dat een camera mensen angstig kan maken. Onze coaches stellen mensen op hun gemak, nemen de tijd om een ontspannen sfeer te scheppen. Wij zorgen ervoor dat mensen zich authentiek kunnen presenteren, zonder eh's en aahh's. Gaat er wat mis, dan kun je het meteen overdoen."

Tevreden

Nijmegenaar Tangi kijkt tevreden terug op het resultaat. ,,Dankzij de video zag mijn werkgever dat ik een spontane, goedlachse jongeman ben die goed Nederlands spreekt en een afgeronde hbo-opleiding heeft. Het feit dat ik van Marokkaanse afkomst ben, telde niet mee in de beoordeling. Dat kreeg ik te horen van de directeur van de school waar ik nu werk."

Het solliciteren met filmbeelden heeft een enorme vlucht genomen

Rik Sinkeldam, SpotCV