Nieuws Actueel

Vierakkerse 'fotonenboeren' hervormen boerderij naar energieneutrale onderneming

Ze zijn in voor elke nieuwigheid waarmee ze energie op hun boerderij besparen volgens De Stentor. Jan en Erna Borgman-Roeterdink hoefden niet lang na te denken toen ze hoorden over een project om de warmte uit koemelk te benutten.

Marcel Gosselink | Foto's: Zutphens persbureau 1 december 2017

Boeren koeienmelk innovatie boerderij

Een voerrobot, een melkrobot, 380 vierkante meter zonnepanelen, ledlampen en een enorme batterij als energiebuffer. Jan en Erna Borgman-Roerdink maken inmiddels gebruik van allerlei innovatieve installaties. Het heeft ze zelfs de bijnaam 'fotonenboer' opgeleverd. En nu heeft het melkveebedrijf ook het allernieuwste technische snufje in huis gehaald: een installatie om de warmte uit koemelk te benutten. Die warmte wordt gebruikt voor de warmwatervoorziening van hun woonhuis en de koeienstal.

Kinderziektes

Het systeem is sinds anderhalve maand operationeel in huize Borgman. Een echte winter heeft het echtpaar nog niet meegemaakt. ,,Nee, wat dat betreft wordt het wel spannend nu de winter voor de deur staat. Dan zal duidelijk worden of en hoeveel gas we er alsnog bij moeten stoken", vertelt Jan Borgman.

Lees ook: Verplicht besparen op energie biedt ondernemers veel kansen

De techniek is nieuw. Dat betekent dat alle kinderziektes er nog niet echt uit zijn. Jan en Erna wisten dat toen ze eraan begonnen. ,,Tot nu toe werkt het allemaal prima. We hebben nog geen koude douche gehad. Dat het gaandeweg nog uitontwikkeld moet worden, vinden we ook helemaal niet erg. Sterker nog, we vinden het juist leuk om mee te werken aan innovaties op gebied van duurzaamheid. Wat dat betreft mogen bedrijven van alles bij ons uittesten. Maar we zeggen er wel bij 'zolang we er bij de bedrijfsvoering maar geen last van hebben'. Want het bedrijf moet natuurlijk wel doorgaan", vertelt Erna Roeterdink.

ECO200

Het boerenbedrijf uit Vierakker is een van de vijftien boeren die meedoen het project ECO200. Een initiatief dat mede mogelijk werd gemaakt door één miljoen euro subsidie van het RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De symbolische ingebruikname van de duurzame installaties bij de deelnemende boeren was gisteren op de boerderij van het echtpaar Borgman-Roerdink.

Jan Borgman: ,,Melk is een graad of 36. Via een warmtewisselaar en een warmtepomp wordt water opgewarmd tot 70 à 75 graden. Dat warme water wordt opgeslagen in twee grote boilers. De kou die bij het proces vrijkomt, wordt opgeslagen in een koudebuffer en wordt gebruikt om de melk in de melktank te koelen."

De installatie in Vierakker wijkt op onderdelen af van die bij de overige deelnemende veertien bedrijven. ,,Bij ons draait het systeem op zonne-energie als die beschikbaar is", zegt Borgman. ,,Bovendien wordt bij ons in de warme en koude voorraadvaten gebruik gemaakt van zogeheten PCM-ballen. Die houden de warmte en kou extra lang vast. Supermarkten werken daar al langer mee. Wij zijn het enige boerenbedrijf dat deze techniek op die manier toepast."

Gasloze toekomst

De gemeente Bronckhorst heeft de ambitie uitgesproken om in 2030 geen gebruik meer te maken van gas. Dat sluit naadloos aan bij de idealen van het echtpaar Borgman-Roeterdink. ,,Ons uiteindelijke doel is om energieneutraal te boeren. En met deze nieuwe installatie, samen met alle andere investeringen die we in de loop der jaren hebben gedaan, zijn we daar in principe toe in staat."

En de volgende stap van het boerenpaar op het gebied van duurzaam is? Die zal niet op hun erf plaatsvinden. Borgman: ,,Ik zit in het bestuur van de Biogasvereniging Achterhoek. We zijn bezig met het ontwikkelen van een mestvergister. Maar dan wel een grote, waarmee we heel Varsseveld van groen gas kunnen voorzien."

Tot nu toe werkt het allemaal prima. We hadden nog geen koude douche.

Erna Roeterdink