Oldenzaal, Borne, Hengelo en nu Nijverdal. Op het juiste moment lijkt Harry Sanderink in de trein gestapt te zijn die Milon heet. Overgewaaid uit Duitsland en steeds populairder aan het worden in Nederland. 'Ik ga vanavond even Milonnen', klinkt het. Het zelfs een nieuw werkwoord geworden. De moraal van het verhaal: een sessie op de Milon-apparaten duurt 35 minuten en dat spreekt veel mensen die een broertje dood aan sport of mensen die er geen tijd voor hebben of willen maken, aan. Dan zijn, zo blijkt, ook bereid om te betalen, want het enige nadeel is: het is niet goedkoop.
35 minuten
In Duitsland zijn inmiddels 1400 Milon-clubs zijn gevestigd. Nederland heeft er 60, waarvan Harry Sanderink er 4 runt in Twente. Een training in de Milon Cirkel duurt 35 minuten. Beoefenaars krijgen een chipkaart, waarmee de acht apparaten zich aanpassen aan het lichaam en de conditie van de betreffende persoon.
Binnen 35 minuten wisselen deelnemers continu van toestel. "Omdat je zo efficiënt traint, hoef je voor een optimaal resultaat slechts twee keer tien dagen te trainen", aldus Sanderink, die zegt dat de Milon Cirkel de vetverbranding tot 15 keer meer stimuleert dan een gewone fitnesstraining. "Bovendien is het veilig, de automatische instelling en elektronische beveiliging van de toestellen zorgen ervoor dat je niets kan forceren of blesseren."
Geen budget-club
"Zeker in de crisis openden er veel low budget-clubs: onbeperkt sporten voor euro 19,95 of zelfs minder. Daarvoor krijg je een ruimte om te sporten zonder enige begeleiding. Bij Milon is het anders. Wij zorgen voor coaching, sfeer. En bovendien is het veilig, snel en efficiënt." Milon wordt omarmd. In Oldenzaal, in Borne en Hengelo, en nu ook in Nijverdal. "Al meteen 200 kennismakingsgesprekken, dat zegt wel iets", aldus Sanderink.
In Oldenzaal, aan de Thijlaan, maakt de Corpus Milon Club deel uit van zijn Plaza Fit en Health Club. In de drie andere plaatsen huurt Sanderink een ruimte, opvallend genoeg in het centrum van de stad. Enkel voor de Milon-cirkel. "Ik wil daar zitten waar veel mensen komen. In Hengelo zit ik achter de Hema, in Nijverdal nu ook aan de drukke doorgaande weg. In Borne tegenover Leurink. Winkels die iedereen kent, daar wil ik met Milon in de buurt zitten."
Drukke dagen
Het zijn drukke dagen voor hem, maar hij doet het met plezier. En succes maakt elke ondernemer blij natuurlijk. Sanderink, opgegroeid in Borne, begon ruim 20 jaar geleden met een sportstudio aan de Steenstraat, op de plek waar nu de Stadsbleek steeds meer gestalte gaat krijgen. Vijf jaar later begon hij met een tweede vestiging boven de huidige Rabobank aan de Kerkstraat, speciaal voor vrouwen. "Toen deed zich de gelegenheid voor om hier aan de Thijlaan in Oldenzaal een grondstuk van 3.000 vierkante meter te kopen. Op dat moment was ik mijn geld kwijt aan twee locaties, dus het leek mij wel wat."
Sinds 1999 bestaat Plaza nu. Een groot sportcentrum met twee verdiepingen. Na ook moeilijke tijden gekend te hebben, staat Plaza er anno 2017 goed op. Niet in het minst dankzij Milon. Op Sanderinks loonlijst staan inmiddels 50 mensen, allemaal parttimers. Die selecteert Sanderink vooral op hun karakter. "Zij moeten er voor de mensen een feestje van maken, een en al enthousiasme uitstralen."
"Ze krijgen hier een interne opleiding en maken zo kennis met Milon. Maar het gaat mij er vooral om dat ze perfecte gastheren en -vrouwen zijn, natuurlijk goed coachen, maar vooral zorgen dat mensen terugkomen." En terugkomen doen ze. In Oldenzaal, Hengelo, Borne en Nijverdal. En daarmee zit Sanderink nog niet aan zijn plafond. "Ja ik zie wel mogelijkheden voor meer Milon-clubs. In heel Twente. Tien? Ja dat zou zomaar kunnen."