Nieuws Actueel

5 tips om winkels financieel gezond te houden

De consument verandert continu. Hun wensen en behoeften veranderen mee. Zo blijft de verplaatsing van offline naar online groeien. Maar wat is de impact hiervan op jouw fysieke winkel?

Marthijn van Oostveen 12 mei 2019

Euro 1306189 1920

Tip 1. Hanteer een persoonlijke en individuele benadering

Tegenwoordig zijn consumenten opzoek naar maatwerk en minder gevoelig voor massacommunicatie. Een persoonlijke benadering is belangrijk. Dit kan met een persoonlijke benadering, diensten en services die op hun specifieke behoeften zijn afgestemd. Daarnaast is er een groeiende vraag naar gepersonaliseerde producten en diensten.

Nike is daar een goed voorbeeld van. In New York kun je je eigen sneaker binnen een uur ontwerpen en mee naar huis nemen. De schoen wordt door middel van een 3D-printer gemaakt.

Bij personaliseren draait het om het creëren van een unieke klantbeleving, voor ieder persoon. Nike laat zien dat dit kan. Je zet een ander niveau van contact leggen in, waardoor de conversie verbetert en verkopers succesvoller zullen zijn.

Tip 2. Lever gemak en tijdwinst in jouw winkel

We leven in een 24/7 maatschappij waarbij we niet meer willen wachten op producten en diensten, maar direct op onze wenken bediend willen worden. De klant van nu verwacht dat je hem kent, begrijpt en levert wat hij of zij wil. Zorg er dus voor dat je het jouw klant zo makkelijk mogelijk maakt.

De populariteit van bedrijven zoals HelloFresh neemt toe: niet meer hoeven na te denken over wat je wilt eten en wanneer je dit gaat kopen. Maar ook de momenten waarop mensen eten verandert drastisch. Nederlanders hebben van oorsprong geen sterke ontbijtcultuur buitenshuis. Toch groet het nuttigen van ontbijt buitenshuis op dit moment als kool. Vooral Millennials geven hier het meest aan uit. Deze trend zet zich door bij de jongere generatie, de huidige tieners. Ze scoren hun snelle gezonde maaltijd vooral in de supermarkt en op het treinstation. Een goed voorbeeld hiervan in SPAR die vol inzet op stadswinkels. Spar wil de komende jaren tot 25 winkels van zijn City-concept openen in Amsterdam.

Lees ook: Deze techniek stuurt je klanten in je fysieke winkel naar hun product

Tip 3. Verspil minder en word meer (milieu)bewust

De consument gaat steeds gezonder en bewuster leven. De verkoop van gezonde, authentieke en duurzame producten is aanzienlijk gegroeid. Van bedrijven verwacht de consument ook dat deze duurzaam onderneemt. Dit kan je op allerlei manieren doen. Niet alleen tijdens het productieproces, maar ook na het produceren en consumeren. Koffie is hier een goed voorbeeld van.

Zo verwerkt het bedrijf Coffee Recycling koffiedik tot biobrandstof. Door het om te zetten in eco-koffiebrikketten en bio-pellets zijn flinke besparingen op CO2-uitstoot mogelijk.

Daarnaast kan koffiedik worden gebruikt om te composteren. Partners van Gro-together verzamelen koffiedik. Gro-together gebruikt het koffiedik als meststof voor het kweken van oesterzwammen. De oesterzwammen worden weer gebruikt om producten van te maken. Deze zero waste strategie kun je ook weer uitdragen in jouw winkel door storytelling.

Tip 4. Vergroot de instore experience in jouw winkel

De beleving van de klant is bepalend voor de waardering van je merk en retailformule. Hoe voelt de klant zich als hij jouw winkel bezoekt? Kun je deze klant verrassen als hij voor zijn dagelijkse boodschappen komt? Want waarom zou het doen van boodschappen geen funshoppen kunnen worden?

Er komt steeds meer waardering voor merken en retailers die ‘fun’ brengen in het leven van hun klanten. Hierbij spelen smaak- kleur- en geurbeleving een steeds belangrijkere rol. De consument wil steeds meer verrast, geprikkeld en zelfs geëntertaind worden. Starbucks heeft een succesvolle instore experience weten te creëren. Starbucks heeft in september 2018 haar derde Reserve Roastery geopend in Milaan. Volgens de koffieketen is dit de mooiste zaak van de wereld.

Tip 5: Blurring, hoe meer, hoe beter

In steden als Berlijn, Londen en New York is het de normaalste zaak dat je in een supermarkt ook iets kunt eten. In de boekhandel kun je ook altijd iets drinken. Ook in Nederland gebeurt dit meer. FoodService Instituut Nederland (FSIN) verwacht dat 9% van de foodmarkt in Nederland wordt ingevuld door geblurde concepten.

Wanneer je voor blurring kiest in jouw winkel moet je wel rekening houden met de wet- en regelgeving. In veel gevallen kan dit namelijk roet in het eten gooien. Alhoewel veel gemeenten branchevervaging onder voorwaarden toestaan, moet er wel rekening worden gehouden met de drank- en horecawet en het bestemmingplan. Laat je dus goed informeren voordat je een plan wilt uitwerken!

Wanneer je aan alle regels en wetgeving voldoet is het goed om na te denken wat je wilt aanbieden in jouw winkel qua horeca. Niemand zit te wachten op slappe koffie, wiebelende tafels of slecht belegde broodjes. Dit kan je uiteindelijk zelfs klanten gaan kosten. Maak keuzes en zorg dat wat je aanbiedt, ook écht goed is. Zo geef je jouw klanten de extra beleving om langer in je zaak te blijven en kan blurring een toegevoegde waarde zijn voor je winkel en je klanten.

Dit artikel is geschreven door Marthijn van Oostveen van Offerte.nl.