Nieuws Visserij
WUR-rapport meldt sombere vooruitzichten visserijsector
Sombere vooruitzichten voor de Noordzeevisserij en de mosselsector, blijkt uit het door Wageningen University & Research (WUR) gepresenteerde rapport 'Visserij in cijfers 2019'.

Viskotters aan de kade bij de Vlissingse vismijn. Foto: Harmen van der Werf.
De Noordzeevisserij, de kottersector, zag de opbrengst fors dalen van 305 miljoen in 2018 naar 234 miljoen euro vorig jaar. Onder aan de streep bleef nog een resultaat van 13 à 20 miljoen euro over, al geeft dat een vertekend beeld, meldt het AD. Vissers worden betaald op basis van de omzet. Daalt die, dan krijgen ze minder loon.
Lage vangsten
Ronduit verontrustend voor de kottersector is dat het al enkele jaren niet lukt de hoeveelheden schol en tong op te vissen die zijn toegestaan. Voor tong bleef dit steken op 63 procent en voor schol op 45 procent. Volgens visserijbiologen is er historisch veel schol in de Noordzee, maar die zit veel noordelijker, onder meer bij Schotland, waar Nederlandse kotters niet mogen komen.
Vrolijk is de WUR ook niet over de nabije toekomst. Het verbod op het elektrisch vistuig, waarmee veel brandstofkosten werden bespaard, hakt er stevig in. En er dreigt een groot verlies aan visgronden door de aanleg van windmolenparken op zee, de verdeling van activiteiten op zee volgens het Noordzee-akkoord - wat de sector weigerde te tekenen - en de mogelijke sluiting van Britse wateren door het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.
De mosselsector, jaren geleden de meest winstgevende visserijtak, zit eveneens in zwaar weer. Het seizoen 2019/2020 kende twee dieptepunten: de aanvoer was met 33 miljoen kilogram het laagst in tien jaar en de opbrengst lag met 42 miljoen euro op het laagste niveau in twintig jaar.
Groeiend aantal overnames, ten koste van familiebedrijven
De slechtere resultaten hebben grote gevolgen voor de structuur van de mosselsector. De afgelopen jaren is sprake van een groeiend aantal overnames, wat vooral ten koste gaat van familiebedrijven in de mosselkweek. De sector komt steeds meer in handen van de mosselhandel met enkele grote bedrijven. Zo zijn Roem van Yerseke en Prins & Dingemanse dit jaar samengegaan en Aquamossel met Triton-Yerseke.