Het is vrijdagmiddag de zoete inval bij de vissersfamilie Lokker in Goedereede. Het bier komt op tafel als de vissende zonen Arend Jan en Peter wakker zijn. Familie en vrienden schuiven aan. De twee broers zijn die morgen teruggekeerd op Goeree-Overflakkee na vijf dagen vissen op de Noordzee. ,,Onze kotters liggen in IJmuiden, daar is het dichter bij de visgronden waar we op tong en schol vissen”, legt Arend Jan (30), de oudste van de twee, uit bij het AD.
Vader Gert Lokker ziet het tafereel in de volle huiskamer met genoegen aan. Hij is trots op zijn zonen, die hij bijstaat of soms vervangt als ze met vakantie zijn. ,,Ik ben een soort vliegende keep.”
Lees ook: Brussel wil verbod op bodemvisserij in beschermde gebieden
Arend Jan en zijn broer Peter (25) varen met de kotters GO22 en GO26, in een tijd dat vissen steeds lastiger wordt. Nieuwe regels uit Brussel of Den Haag, de Brexit, de bouw van windmolens, de inperking van visgronden, de bedreigingen voor de sector komen van alle kanten.
Opvolging familiebedrijf
,,Het wordt er niet makkelijker op”, zegt Arend Jan over zijn toekomst. ,,Maar bij welk beroep is dat wel?”, is zijn gevatte reactie. Of hij zijn vader ooit wil opvolgen? ,,Geen idee eigenlijk.” Broer Peter erkent dat hij dat op den duur wel zou willen. ,,Ik doe dit graag en bovendien: wat moet ik anders?” Pa Lokker komt tussenbeide en zegt dat hij zijn werk voorlopig nog niet wil loslaten.
Hij was 12 jaar toen hij voor het eerst met zijn vader mee mocht op zee. ,,Ik ben nu 58. Mijn vader is 21 jaar geleden overleden.” Zijn zoons Arend Jan en Peter zijn evengoed opgegroeid met de visserij. ,,We zijn er zo ingerold”, lacht Peter. Hij was 8 jaar toen hij zijn eerste vaart op de kotter maakte. Arend Jan was een jaartje ouder voor zijn debuut.
Ik vraag me wel eens af: ben ik een boekhouder of een visserman?
Arend Jan Lokker
'Olie wordt duurder, er is steeds minder ruimte en meer toezicht'
Ze weten niet beter of ze gaan uit vissen, de werkweek is overzichtelijk. ,,Zondagavond gaan we weg, vrijdagmorgen zijn we terug. Een partner moet daar maar rekening mee houden.”
Dat het crisis is in de visserij, blijkt uit de magere bezetting van de haven van Stellendam, op steenworp afstand van huize Lokker. ,,Er lagen net vijf kotters”, vertelt moeder Lokker. ,,Dat was in het verleden wel anders. Toen was het moord en doodslag om een plekje te vinden.”
De anderen knikken. ,,Olie wordt duurder, er is steeds minder ruimte en meer toezicht", somt Arend Jan op. Ook Peter heeft weinig op met regels. ,,Ik vraag me wel eens af: ben ik een boekhouder of een visserman?” Toch is hij graag op zee. ,,Daar heb je geen files.” Toch, vult hij aan, lachend: ,,Files van windmolens.”
Lees ook: Brusselse natuurplannen voeden vrees voor einde garnalenvisserij
Frankrijk en Duitsland maken zich volgens familiebedrijf wel sterk voor vissers
De haven van Stellendam kreeg vorig jaar bezoek van koning Willem-Alexander en minister Piet Adema. De vissers waardeerden hun komst, de Lokkers waren daar niet bij. Dit jaar volgde een ‘tegenbezoek’ aan Den Haag, onder leiding van de Stellendamse visondernemer Evert de Blok. Ze boden de koning, die niet ‘thuis’ was, een brandbrief aan, waarin ze de noodtoestand van de sector uitriepen.
,,Leuk die koning, maar wat kan hij voor ons doen?” vraagt Peter zich af. Over de rol van Nederland in Europa is hij uitgesproken. ,,Altijd het braafste jongetje van de klas.” Arend Jan: ,,Ze durven geen tegengas te geven.” Ze kijken jaloers naar landen als Frankrijk en Duitsland die zich wel sterk maken voor hun vissers.
Toch willen de Lokkers van geen wijken weten. De maatschap, waarvan ook oma lid is, telt achttien mensen. Op een kotter zitten behalve de schipper altijd vijf bemanningsleden. ,,Wij weten niet beter, we hebben altijd gewerkt”, zegt Peter, die in zijn vrije tijd bezig is met een eigen huis.
,,Wij zijn de derde generatie, die hebben het altijd het moeilijkste", stelt Arend Jan. De broers zijn er heilig van overtuigd dat de ‘visserman’, zoals ze zichzelf noemen, zal overleven. ,,Mensen zullen altijd vis eten en daar heb je nu eenmaal vissers voor nodig...”
Lees ook: Visser Hendrik Kramer laat met Wild ‘n Zilt zien dat duurzame visserij loont