Nieuws Actueel

Vissorteerders op Urk opnieuw naar rechter

Visafslag Urk 'negeert' de uitspraak van de rechter: de vissorteerders mogen er niet weer aan het werk. Dat meldt de Stentor.

Anton Goegebeur 21 maart 2016

Visafslag urk vissorteerders flevoland schol

De rechter buigt zich vandaag opnieuw over de werksituatie van tachtig zelfstandige vissorteerders in de visafslag op Urk. Hoewel de rechter vorige week woensdag besloot dat ze volgens de oude contractuele situatie - die de directie van de visveiling per 1 januari heeft opgezegd - weer aan het werk mogen, werd de vissorteerders vrijdag de toegang tot het pand ontzegd. "De directeur lapt de uitspraak aan zijn laars", aldus Teun de Boer, vertegenwoordiger van de vissorteerders.

Na een vergadering hebben de de vissorteerders besloten om een tweede kort geding aan te spannen. Deze ochtend volgt een uitspraak. De Boer rekent erop dat de sorteerder weer door de poort mogen en aan het werk kunnen. Bovendien denkt hij aan een schadevergoeding. "Wij hadden dit weekend moeten werken."

Oude tarievenVisafslag-directeur Teun Vissers was niet beschikbaar voor een reactie. Een vervanger, die niet met zijn naam in de krant wil, wel. Volgens hem heeft de rechter niet gezegd wanneer de vissorteerders weer mogen beginnen met werken en stelt dat er eerst gepraat moet worden met de vissorteerders. "We hebben de uitspraak pas gekregen. We moeten uitzoeken hoe we dit gaan aanpakken. Daarna mogen ze aan het werk."

De directie overweegt in hoger beroep te gaan, tegen de uitspraak die de rechter in het kort geding van vorige week deed. Voor De Boer maakt dit weinig uit. "De rechter heeft besloten dat zolang de zaak loopt, wij volgens de oude tarieven mogen werken."

SorteermachineDe zaak draait om een nieuwe sorteermachine van de visafslag. Mogelijk lopen de inkomsten van de zelfstandige vissorteerders hierdoor terug. De visafslagdirectie wil bovendien dat de sorteerders zich aansluiten bij de stichting ISLA van de visveiling. De sorteerders krijgen via die stichting een contract voor een half jaar. Zestig vissorteerders hebben zich bij ISLA aangesloten.

De rechter oordeelde dat er een arbitragecommissie moet komen voor het geschil over de arbeidsvoorwaarden.