Nieuws Actueel

Visspecialist Gamba serveert vis in decor uit 1350

Haring happen in een van de oudste woonhuizen van Arnhem: het kan vanaf vandaag bij visspecialist Gamba aan de Jansstraat 31, schrijft De Gelderlander. "Bij de verbouwing voor onze nieuwe winkel kwam een muur en een plafond uit de middeleeuwen tevoorschijn", zegt Rien Motshagen van Gamba trots. "In de telefoonwinkel die hier voor ons zat zag je er niets van. Nu wel."

Harry van der Ploeg | Foto: Marina Popova 3 augustus 2016

Gamba

Erfgoedspecialist Pieter Polman van de gemeente Arnhem is helemaal lyrisch als hij het resultaat aanschouwt van de noeste arbeid die verricht is om de verborgen stadsgeschiedenis bloot te leggen. "Veel van die geschiedenis ligt verborgen achter verlaagde plafonds, systeemwandjes en tal van verbouwingen."

Lef

Om die geschiedenis tot leven te laten komen in een nieuwe zaak is lef nodig en doorzettingsvermorgen, vindt hij. Motshagen en pandeigenaar John Sanders van Blosan Beheer uit Oosterbeek krijgen daarom alle lof toegezwaaid. Hetzelfde geldt voor Daniël Breuer van VARIX architecten, de man een nieuw Gamba heeft ontworpen tegen een decor van pakweg 1350 tot 1370. Om te laten zien hoe mooi het kon worden nam Polman Motshagen mee naar het Sint Peters Gasthuis aan de Rijnstraat. "De moerbalken en stenen van dat huis stammen uit dezelfde tijd."

Discussies

Af en toe waren er wat pittige discussies, zo erkennen de mannen. Want historisch verantwoord investeren in een rijksmonument gaat allang niet meer gepaard met vette subsidies. "Er is alleen via de belastingen iets mogelijk qua onderhoud", geeft Polman aan. Polman toont een kaart van Arnhem van de Jansstraat in een ver verleden, met op een steenworp afstand de Janspoort "Bij de schoenmaker hiernaast zit de oude steeg naar het plein van de verdwenen Sint Janskerk. Bij de ING in het voormalige Riche is nog een deel van de oude stadsmuur zichtbaar gemaakt." In het achterhuis van Gamba steekt een middeleeuwse trapgevel omhoog. Hij oogt wat gammel. Werk aan de winkel voor de toekomst.