Nieuws Actueel
Dan doet de vleessector het wel zelf: 'het eerlijke verhaal over vlees' staat nu online
Om ‘het eerlijke verhaal over vlees’ te vertellen, is de website Nederland Vleesland gelanceerd. Bedacht en betaald door de vleessector. ,,Kom maar met betere feiten, zou ik zeggen.”

Foto: AD/Marlies Wessels.
Met een ferme druk op een ronde knop is het startsein gegeven voor de website Nederland Vleesland. Het nieuwe platform is een initiatief van diverse grote partijen in de vleessector, zoals de koepelvereningen van de slagers, de vleesfabrikanten, de vleeswarenindustrie en de varkens- en kalverhouderij. Ze zeggen de ‘feiten en het eerlijke verhaal’ over vlees te willen vertellen. Iets dat volgens de partijen in de media en in de politiek niet altijd gebeurt.
Waar zit ’m die pijn precies? ,,We worden voortdurend gebasht", stelt Dé van der Riet, woordvoerder van Nederland Vleesland op AD.nl. ,,Er verschijnen zoveel publicaties van onze zelfverklaarde tegenstanders die niet kloppen. Over de hoeveelheid water die nodig is voor vlees, over dierenwelzijn, over onze ecologische voetafdruk. We willen dat graag in perspectief plaatsen.”
Onderzoek: ondervraagden denken dat 72 procent van de Nederlanders vlees eet, terwijl dat in werkelijkheid geldt voor zo'n 95 procent.
'Wij zijn juist trots op onze sector'
De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), presenteerde tijdens de lancering in Nieuwegein een onderzoek dat de POV door een marketingbureau had laten uitvoeren. Een opvallend resultaat, volgens de varkenshouders: ondervraagden denken dat 72 procent van de Nederlanders vlees eet, terwijl dat in werkelijkheid geldt voor zo'n 95 procent van de bevolking. De conclusie, stelt de vleessector: beeld en werkelijkheid van Nederlanders komen niet overeen, en daar moet nodig iets aan gebeuren.
Van de Riet: ,,Wij zijn juist trots op onze sector. We sluiten onze ogen heus niet voor de invloed van vlees eten op het klimaat, maar je mag daar wel bij zeggen dat vlees in Nederland duurzamer geproduceerd wordt dan in andere landen. Nou, dat vertellen wij dan maar.”
Lees ook: Slager Dennis hakt live zijn varken aan stukken in een show met rockmuziek
Volgens de toelichting op het POV-onderzoek is geprobeerd om een representatieve groep Nederlanders aan de tand te voelen. Maar die Nederlanders kregen niet bepaald neutrale stellingen voorgelegd. Zo worden positieve kanten van de Nederlandse varkenshouderij - die zou de duurzaamste ter wereld zijn - benadrukt, maar worden over vleesvervangers vooral negatieve stellingen geponeerd: er kan veel zout inzitten, en het bewerken van soja voor vegetarische burgers is helemaal niet zo duurzaam.
Dat is toch niet wat je noemt onafhankelijk? ,,Dat zal", zegt Van de Riet. ,,Kom maar met betere feiten, zou ik zeggen. Dan gaan we die onderzoeken.”
Milieu Centraal? "Dat soort instituten slaagt er altijd in om wetenschappelijke feiten te vermengen met duurzaamheidsideeën. Zo praten ze Nederlanders aan dat vlees eten slecht voor ze is”
Vleessector betaalt 'Nederland Vleesland' zelf
Er zijn in Nederland genoeg onafhankelijke instituten die hun best doen om voorlichting te geven over het eten van vlees. Milieu Centraal bijvoorbeeld. Wat is er mis met de feiten die zij brengen, en waarom moeten daar volgens de sector andere feiten naast worden geplaatst? ,,Dat soort instituten slaagt er altijd in om wetenschappelijke feiten te vermengen met duurzaamheidsideeën”, stelt Van de Riet. ,,Zo praten ze Nederlanders aan dat vlees eten slecht voor ze is.”
Het offensief van de vleessector komt op een saillant moment, net nu Nederland volgens de stikstofplannen van het kabinet terug moet in het aantal stuks vee. Heeft het een met het ander te maken? ,,Nou, er wordt zóveel onheil over ons uitgestort, we hebben wel het idee dat we daar iets tegenover moeten zetten.”
De vleessector betaalt de website uit eigen zak, stelt de woordvoerder, die afsluit met een wat cynische sneer. ,,Wij hebben niet het voordeel dat de overheid en liefdadigheidsloterijen ons gunstig gezind zijn en ons met miljoenen sponsoren. Dus we moeten het zelf doen.”