Nieuws Actueel

Vliegveld veiliger door Twentse techniek Eye on Air

In Enschede is een techniek ontwikkeld waarmee razendsnel explosieven kunnen worden getraceerd. Nog dit jaar moet de apparatuur geïnstalleerd worden op de eerste vliegvelden. Om daartoe in staat te zijn sleepte Eye on Air via investeerders een extra bedrag van 1,8 miljoen euro binnen. Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Pim Lindeman | Foto: Annina Romita 23 januari 2017

Eye on air

Eye on Air bestaat uit niet meer dan twee onderzoekskamers en een aantal kantoortjes. En er zijn nog maar twaalf mensen in dienst. Toch ontwikkelt het bedrijf op de campus van de Universiteit Twente een techniek die wereldwijd miljoenen mensen per jaar beter moet beschermen: explosive trace detection, oftewel het opsporen van explosieven op vliegvelden.

Testopstelling

Daar kunnen beveiligers binnenkort snel testen uitvoeren met de Twentse vinding. Dat doen ze door met een klein stukje folie langs de handen van een passagier te strijken, en de folie vervolgens in een computer te stoppen. Die analyseert dan of er sporen van explosieven aanwezig zijn. In een testopstelling toont onderzoeker Koen Bosman hoe eenvoudig het is. "Ik leg een minieme hoeveelheid TNT op dit kleine stukje aluminiumfolie. Als ik het in de computer stop zie je de meter uitslaan."

Directeur Ewout Maaskant vertelt enthousiast over de techniek die Eye on Air de afgelopen jaren ontwikkelde met knappe koppen van de Universiteit Twente. "Om het simpel te houden: het is eigenlijk een zeer nauwkeurige vorm van deeltjesherkenning."

Techniek gebruiksvriendelijk

Die techniek bestaat al decennia, maar Maaskant en zijn team pasten het toe op het herkennen van explosieven en maakten het gebruiksvriendelijk. "Een controle op een vliegveld duurt bij ons niet langer dan een halve minuut. En dat is inclusief een gesprekje tussen de beveiliger en de passagier. Want de daadwerkelijke test duurt maar 2 seconden." Welke stoffen de sensoren allemaal kunnen opsporen mag Maaskant niet zeggen. "Dat is geheime informatie."

Eye on Air

De snelheid van het ontwikkelde systeem is precies wat Eye on Air zo interessant maakt voor de burgerluchtvaart: veiligheid en snelheid worden aan elkaar gekoppeld. "Vliegtuigpassagiers redeneren vaak heel tegenstrijdig. Ze willen snel kunnen doorlopen, maar toch goed beveiligd zijn. Die twee dingen gingen niet samen waar het gaat om het zoeken naar explosieven. Wij kunnen dat wel."

Eye on Air wil nog dit jaar de eerste vliegvelden uitrusten met z'n techniek. Welke vliegvelden interesse hebben kan Maaskant niet zeggen. "Maar Schiphol zou een mooie mijlpaal zijn."

Hoewel veel bedrijfjes die op de UT-campus zijn ontstaan na succes vaak snel uit Twente vertrekken is dat bij Eye on Air niet aan de orde, beweert Maaskant. "Er zijn geen argumenten om hier weg te gaan. We kunnen hier goed personeel vinden. Ook is hier veel kennis. Alle onderdelen worden in de toekomst in Twente gemaakt."