Nieuws Actueel

VNO-NCW voorman Hans de Boer: 'Jesse Klaver levensgevaarlijk bezig’

'Jesse Klaver is levensgevaarlijk bezig. Hij staat te liegen en is straks verantwoordelijk voor 50.000 klimaatwerklozen. Hij verspreidt fake news', zegt Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW in het radioprogramma 1op1 op NPO Radio 1.

De Ondernemer | Foto: ANP 22 januari 2019

Hans de boer vno ncw werkgeversorganisatie co2 jesse klaver groen links groenlinks fake news heffing

De Boer doelt op Klavers wetsvoorstel voor een nationale CO2-belasting, die maandag werd gelanceerd. De lijsttrekker van GroenLinks hoopt op de heffing waarvan de opbrengst bestemd is voor de verlaging van de energierekening van burgers.

Verantwoordelijkheid

Volgens De Boer is de industrie weliswaar voor een kwart van de uitstoot van CO2 verantwoordelijk, maar straks ook voor een derde van de CO2. En krijgt het daarvoor een zesde van de subsidies. Als de overheid ervoor kiest om de kosten te verhogen, gaan de klanten volgens hem naar het buitenland en wordt er minder schoon geproduceerd waardoor er per saldo meer CO2 uitgestoten wordt.

Europees verband

De Boer zegt dat de enige manier om CO2-uitstoot een prijs te geven in Europees verband is. Daar kan volgens hem dan het al bestaande systeem van uitstootrechten voor gebruikt worden, iets wat topman Feike Sijbesma van speciaalchemiebedrijf DSM ook al eerder opperde.

Klaver is niet onder de indruk van de aantijgingen van De Boer. “Als de lobbyist van het grote bedrijfsleven deze taal gebruikt om ons aan te vallen, dan weet je dat we goed bezig zijn.''