Nieuws Actueel

'Voedselveiligheid niet in gevaar door TTIP'

Burgers hoeven zich geen zorgen te maken over aanpassing van de Europese standaarden. Dat benadrukten minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) maandag in reactie op gelekte stukken over de onderhandelingen over het handelsverdrag TTIP.

Van onze redactie 2 mei 2016

Ttipleaks ttip greenpeace handelsverdrag

In de door Greenpeace naar buiten gebrachte stukken over het verdrag dat de Verenigde Staten en de Europese Unie proberen te smeden wordt onder meer gesproken over import van Amerikaanse goederen, die aan minder strenge eisen hoeven te voldoen dan soortgelijke producten in Europa. Volgens de milieuorganisatie dreigt dat ten koste te gaan van onder meer voedselveiligheid en het milieu.

Volgens minister Ploumen is een van de randvoorwaarden die door het kabinet aan de onderhandelaars is meegegeven dat 'onze standaarden op bijvoorbeeld het gebied van voedselveiligheid niet aangetast worden door TTIP'.

StrengerMalmström verzekert dat EU-regels op het gebied van consumentenbescherming of milieustandaarden niet door het handelsverdrag afgezwakt zullen worden. "Als EU-regels al als gevolg van een verdrag veranderen, dan worden ze strenger." De Zweedse politica stelt dat de teksten onderhandelingsposities beschrijven, en geen uitkomsten. Ze noemt de ophef 'een storm in een glas water'.

Greenpeace stelt dat de de teksten een 'gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven' aantonen en eist dat het overleg wordt gestaakt. Ook Europarlementariërs als Bas Eickhout (GroenLinks) en Anne-Marie Mineur (SP) zijn die mening toegedaan. Hun collega Agnes Jongerius (PvdA) reageert bezorgd.