In Nederland werken 248.000 mensen samen, die óók samen het bed delen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag uitkomen. Samenwerken en samenleven komt relatief vaak voor in de landbouw en horeca. De scheiding tussen werk en privé is bij deze stellen niet alleen lastig, maar zelfs onmogelijk. Aan de andere kant: je weet precies wat je aan je collega hebt.
Typische valkuilen
Mocht het fout gaan met de samenwerking, komen die koppels vaak terecht bij psycholoog en coach Marjolein Engbers. Zij is gespecialiseerd in hulp aan partners met een eigen bedrijf. Ze somt de typische valkuilen op: ,,De visie en de taakverdeling van het koppel komen niet overeen. De waardering of aandacht ontbreekt bij één van de twee, er ontstaat een machtsstrijd, er is geen duidelijke werkstructuur, of de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling verdwijnt.”
Lees ook: Liefde en ondernemen gaan lang niet altijd samen, zo blijkt uit onderzoek
Engbers merkt dat stellen vooraf vaak enkel de voordelen zien, ,,waar er ontzettend veel van zijn”, zegt ze. Maar samenwerken en samenleven heeft ook veel consequenties met een grote reikwijdte. ,,Stellen durven niet op tijd aan de bel te trekken, omdat ze bang zijn dat als het fout gaat, dat ook alles fout gaat. Een persoonlijke en een zakelijke scheiding. En vooral dat zakelijke deel is haast onmogelijk te verdelen als je beide eigenaar bent. Dat moet je altijd voor zijn." Ze adviseert om vooraf alles goed door te spreken en op schrift te zetten, maar ook om geregeld met een derde een soort van functioneringsgesprek als koppel te hebben.
Manager en geliefde
Deze drie stellen werken niet alleen samen, maar de een 'managet' de ander:
Kees Stevens en John de Bever
Kees Stevens, echtgenoot en manager van zanger John de Bever: ,,Ik werkte bij een pr-bureau en plots kwam er een klus voorbij van de AvroTros, er moest publiciteit komen voor een muziekspecial. Zo rolde ik dat wereldje in. Ik werd gevraagd de publiciteit te doen voor de single van John de Bever samen met Annie Schilder. Zo zijn we aan elkaar voorgesteld en nooit meer uit elkaar geweest."
,,Toen ik hem leerde kennen, was hij nog niet zo succesvol als nu. Dat hebben we samen opgebouwd en dat is wel heel belangrijk. We zijn perfect op elkaar ingespeeld. Ik vind het niet moeilijk om samen te werken met John, ik zou het waarschijnlijk moeilijker vinden om niet meer samen te werken. Ik verzorg nu ook het management voor Marianne Weber, die bij ons woont, en voor Sieneke. Het is echt een soort familiebedrijf geworden. Net als ieder ander stel kunnen wij ook weleens wat verkeerd zeggen waardoor we drie dagen ruzie hebben, maar dat heeft ons nooit gehinderd. Bij 90 procent van zijn optredens ga ik mee. John zingt en ik doe de rest. Nu het goed gaat met de carrière van John hebben we de ruimte om wat afstand te nemen. We hebben een huisje in Spanje waar ik soms alleen heenga. Ik hoef er niet zo nodig bij te zijn als John in een discotheek optreedt waar 300 jongeren op hem afvliegen. We hebben een goede balans gevonden.”
Mark Laurentz en Bobbi Eden
Mark Laurenz, echtgenoot en manager van ex-pornoster Bobbi Eden: ,,We kregen een relatie toen ik nog werkte bij het artiestenmanagement van Bobbi. Ze werkte veel in Los Angeles en omdat het voor zo’n bureau onbetaalbaar is om iemand telkens naar LA te sturen, ben ik als haar vriend ook haar management gaan doen. Alles wat er aan aanvragen binnenkomt, leg ik bij haar voor. Ik ga niks voor haar beslissen."
,,Het scheelt dat we een heel sterke relatie hebben. Ik denk niet dat het voor iedereen is weggelegd om samen te werken met je echtgenoot. We kunnen heel eerlijk naar elkaar zijn en dat gewoon accepteren. Natuurlijk zijn we nu heel veel samen, maar je hebt ook stellen die afzonderlijk van elkaar in de entertainmentindustrie werken en die elkaar dus nooit zien. Dan zijn wij beter af. Zeker omdat de verleidingen groot zijn in deze wereld. En als je er altijd alleen voor staat, moet je sterk in je schoenen staan om niet toe te geven aan die verleidingen. Dat we zo vaak samen op pad zijn, zorgt er wel voor dat we heel veel tijd als gezin met onze zoon doorbrengen. Ik ben getrouwd met Bobbi en niet met deze baan. Als er ooit iemand langskomt die het beter zou kunnen doen, dan zou ik het niet erg vinden om het management op te geven.”
Lees ook: Waarom we overgangsklachten van vrouwen op het werk niet moeten onderschatten
Rob Snijders en Anneke van Giersbergen
Rob Snijders, echtgenoot en manager van zangeres Anneke van Giersbergen: ,,We zaten allebei in andere bands toen we een relatie kregen. Toen Anneke uit The Gathering vertrok en haar eigen band ging samenstellen, ben ik daar drummer geworden. Dat was Anneke’s project, ik schik me zonder probleem in een rol op de achtergrond. Later ben ik me meer met de randzaken van de muziek gaan bezighouden."
,,Onze zoon is op veel tours mee geweest, maar toen hij ouder werd, was het logisch dat ik meer thuisbleef. We praten veel over muziek en dat verveelt ons nooit, dus we hebben geregeld een werkoverleg tijdens het koken. Net zo makkelijk. De rolverdeling is dat ik de regelaar ben en zij is de doener. Ik bemoei me niet met haar creatieve keuzes en zij laat de zaken aan mij over. Ze weet het bijna altijd zelf ook wel als iets niet goed ging, daar ga ik het dan niet nog eens over hebben. Het is alleen maar irritant als iemand dat gaat benadrukken. Het voordeel van je echtgenoot als manager is dat hij je niet bedondert. Een manager van buitenaf zal aan zijn eigen inkomsten denken wanneer er een lucratieve schnabbel voorbijkomt terwijl Anneke misschien helemaal kapot is. Maar wij hebben samen een bedrijf. Haar belang is ook mijn belang. Dus ik zal niks doen wat tegen haar belang in gaat.”