Nieuws Actueel

Von der Leyen: vergroenende industrie EU steunen tegen rivalen

De Europese Unie liep voorop door als eerste machtsblok ter wereld de Green Deal in te voeren naar klimaatneutraliteit in 2050. Nu zal de EU haar industrieën en bedrijven steunen om concurrenten voor te blijven in "deze beslissende tijd om succes te bereiken", aldus de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, bij de presentatie van een zogenoemd Green Deal Industrial Plan in Brussel.

ANP 1 februari 2023

ANP010223147 1

Het plan moet het Europese tegenwicht vormen voor de zogeheten Inflation Reduction Act (IRA), het pakket belastingvoordelen en subsidies waarmee president Joe Biden de Amerikaanse industrie steunt om de groene transitie te versnellen. De commissie stelt onder meer voor om de Europese staatssteunregels te versimpelen zodat de EU-landen ook geld in de vergroening van hun eigen industrieën en technologieën kunnen pompen.

Ook wil het dagelijks EU-bestuur daar meer geld uit bestaande EU-potjes voor gebruiken, te beginnen met 250 miljard euro. Alles met het oog op het helemaal 'klimaatneutraal' maken van Europa in 2050.

De EU-leiders hadden de commissie eind vorig jaar gevraagd een strategisch plan te presenteren om het Europese concurrentievermogen en de productiviteit te vergroten. De Europese industrie en grote bedrijven worden hard geraakt door de hoge energieprijzen. De regeringsleiders vrezen dat Europese ondernemingen, gelokt door de "grote pot geld", zoals premier Mark Rutte het in december na de EU-top noemde, naar de Verenigde Staten zullen uitwijken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws