Nieuws Actueel

Krijtletters als business

Hoe noem je iemand die de menu's van restaurants in zwierige letters op borden en muren tekent? Isra Pesulima (47) wordt er vaak voor gevraagd en heeft zo een baan zonder naam, schrijft het Parool.

Misha Melita | Foto: Charlotte Odijk 19 augustus 2016

Israpesulima

Als café of restaurant in Amsterdam kun je bijna niet meer volstaan met een presentatie van de menukaart op een stuk papier of in een mapje gestoken. In de meeste horecagelegenheden zijn mooie borden waarop met krijt en in verschillende lettertypes de speciaalbieren of de gerechten van de dag staan. Andere restaurants kiezen ervoor een raam aan het menu te wijden of vullen een muur met een opvallende illustratie. Hebben al die restaurants toevallig een creatieve kok of barvrouw in dienst? Nee, dan is Isra Pesulima langs geweest. Zij heeft haar beroep gemaakt van de illustraties en teksten in de horeca. "Als je een rondje loopt in De Pijp, kom je me steeds tegen."

RestaurantbordenschilderenZe rolde erin, in dat 'restaurantbordenschilderen'. Het gebeurde toen ze negen jaar in Barcelona woonde en werkte. Pesulima tekende de borden van restaurants waar ze werkte en die begonnen op te vallen. Ineens wilde iedereen er één. Ze is alweer twee jaar terug in Amsterdam, maar Barcelona is haar nog niet vergeten. Toen ze laatst weer een weekendje terug was, plukte een van haar Spaanse opdrachtgevers haar van de straat. Zijn menu was veranderd, of ze even wilde bijtekenen? "Ik werd gewoon aan het werk gezet tijdens mijn vakantie."

Andere borden staan er al bijna tien jaar; door het fixeren van krijt, ze weerbestendig te maken, blijven ze lang mooi. Bovendien: "De Spaanse keuken verandert niet veel."

Via viaOok in Amsterdam groeit het klantenbestand van Pesulima hard. Zo hard zelfs dat ze van haar opdrachten kan rondkomen en nadenkt over een atelier. De opdrachten komen vooral via via; mensen zien haar werk en willen ook zo'n tekening of tekst voor hun restaurant. "Ik heb nog nooit langs hoeven gaan met een mapje ofzo."

Zo ging het ook toen ze aan het werk was bij restaurant The Cuban op de Utrechtsestraat. "De bakker van de overkant kwam toevallig langs en vroeg of ik daar ook iets wilde maken. Het ene moment stond ik biertjes te schilderen en het volgende moment broodjes." Het ging als een lopend vuurtje zelfs door tot aan Endemol, waar ze werd gevraagd voor de Goede tijden-spin-off Nieuwe tijden het bord in de stamkroeg van de hoofdrolspelers te maken. "Daarvoor moest ik zelfs nog terug; ik had het te netjes gedaan."

TrendsDie nazorg is heel belangrijk, zegt Pesulima. "Ik ga altijd een keer terug. Dan blijkt er toch iets te zijn of hebben ze het menu een beetje aangepast." De borden blijven lang mooi, maar trends en menu's veranderen nu eenmaal.

De prijs van wat ze maakt, is op aanvraag, maar gemiddeld kost het beschilderen van een dubbel bord met alles erop en eraan, inclusief fixeren, rond de tweehonderd euro.

Pesulima ziet ook verschuivingen in de wensen van de restauranteigenaren. "Eerst wilde iedereen zo veel mogelijk van het menu op de muur of op een bord, nu willen ze minder tekst en meer tekeningen." Voor de toekomst voorziet ze nog meer stijlen voor de borden: "Barok en fifties, dat komt weer terug."

TelevisiesetsHoewel er geen opleiding is voor wat Pesulima doet, heeft ze een gedegen achtergrond: ze studeerde voor tekendocent en deed een opleiding interieurstyling. Lesgeven wilde ze niet en interieurs ontwerpen ook niet. Ze werkte afwisselend op televisiesets en in de horeca.

"Ik dacht weleens: waarom heb ik toch die opleidingen gedaan? Wat heb ik eraan gehad? En ik zat ook met een studieschuld die ik moest afbetalen... Maar hierin komt het allemaal bij elkaar."

En ze kan meestal haar eigen gang gaan met de borden. "Sommige ondernemers hebben een duidelijk beeld in hun hoofd, maar de meeste zeggen: dit is het menu, maak er wat moois van. Dat is het leukste."

Kamer van KoophandelEerst miste Pesulima het werken in de horeca, nu niet meer. Ze komt er toch nog en wat ze nu doet, is meer ontspannen. "Ik maak een plek mooier. Iedereen is blij om me te zien. Bij werken in de horeca is er toch ook altijd stress en gedoe." Na het tekenen is er bovendien altijd tijd voor een hapje en een drankje.

En ja, die naam voor dat nieuwe beroep, dat blijft een dingetje. Bij de Kamer van Koophandel wisten ze ook niet wat ze ermee aan moesten, vertelt Pesulima. "Hoe moet je het nou noemen? We hebben toen maar wat verschillende dingen opgeschreven en mijn bedrijf heb ik Isra Signs genoemd. Dat dekt de lading wel."