Nieuws Actueel

Vredenburg leeft weer op door horeca

Het Vredenburg was een paar jaar geleden door alle werkzaamheden een beetje een vergeten plekje van de stad. Inmiddels is daarvan al lang geen sprake meer. Door de komst van nieuwe horeca is het Vredenburg bezig aan een onvervalste revival. Dat schrijft het AD.

YELLE TIELEMAN | Foto: Ruud Voest 10 februari 2017

Centrum uutje 1065

Frans Kooijman ziet het helemaal zitten. Per 1 april verhuist hij met zijn succesvolle koffiezaak 30ml (5de in Koffietest AD in 2014) vanuit de Mariastraat naar het Vredenburg. ,,Door ons succes werd het op de Mariaplaats te krap. We moesten klanten teleurstellen."

Bovendien kan Kooijman in het pand aan het Vredenburg niet alleen meer klanten ontvangen, maar ook de koffiebranderij en de koffiezaak onder één dak samenbrengen. ,,Een geweldige kans."

Het Vredenburg ziet Kooijman helemaal zitten. ,,Met Het Gegeven Paard, dat het heel erg goed doet in TivoliVredenburg, heeft het Vredenburg echt weer nieuw elan gekregen. En met kiprestaurant Kloek en het nieuwe Italiaanse restaurant Piatto zit er vernieuwende en aantrekkelijke horeca."

Toegangspoort

Ook Joris Visser, bekend van restaurants Pickles & Burgers in Utrecht, Scheveningen en Rotterdame en Gare du Sud aan de Oosterkade, strijkt neer aan het Vredenburg. Momenteel is hij druk bezig met de verbouwing van een pand aan deze straat.

Visser: ,,Het is onmiskenbaar dat dit deel van de toegangspoort naar de stad aantrekkelijker aan het worden is. Vroeger waren hier restaurants die hier al langer zaten en door de puinzooi van de werkzaamheden wat in de vergetelheid zijn geraakt. Het was een beetje een verlaten hoekje van de stad geworden." In juni moet zijn nieuwe zaak opengaan. Aan het concept wordt nog geschaafd. Het zou een Mexicaans restaurant kunnen worden, zo wil Visser wel toegeven.

Ondertussen hoopt koffieman Kooijman dat de speculaties dat Apple zich zou willen vestigen in het C&A-pand op waarheid berusten. ,,Dat zou echt een fantastische impuls geven aan dit gedeelte van de stad. Deze 'strip' van de stad is geweldig in ontwikkeling en dat is alleen maar goed voor Utrecht."