Nieuws Actueel
Is dit de start van een nieuwe recessie?

De beurzen gingen gisteren opnieuw onderuit, meldt het AD. In China duurde de handelsdag zelfs maar een halfuur. Toen was de index al met 7 procent gedaald en dat betekent automatisch einde handel.
De olieprijs ging ook verder onderuit. Was de prijs woensdag nog gelijk aan die in 2004, inmiddels is het prijspeil van 2003 bereikt. En het lijkt nog niet ten einde.
Twijfel groeitEerder deze week werden de koersdalingen nog als een incident afgedaan. Maar inmiddels groeit de twijfel over de staat van de economie. De bekende hedgefondsmanager George Soros gooide gisteren de knuppel in het hoenderhok. "Als ik kijk naar de financiële markten, dan zie ik een serieus probleem, dat me doet denken aan de crisis van 2008", zei hij in Sri Lanka.
Soros is niet de enige. In Londen waarschuwde minister van Financiën George Osborne ook al voor mogelijke tegenvallende groei. Hij noemde de afkoelende Chinese economie en de dalende olieprijzen een 'giftige cocktail van nieuwe gevaren'. Osborne voorspelde dat de groei in het Verenigd Koninkrijk dit jaar lager uitvalt dan eerder voorspeld.
Eerder was het IMF al somber over de wereldeconomie. Vooral het feit dat de rijke westerse landen maar mondjesmaat groeien, ondanks de honderden miljarden die de centrale banken in de economie pompen.
ChinaChina wordt alom aangewezen als de grootste bedreiging voor de groei. Na tientallen jaren van enorme expansie loopt het groeimodel vast. En dat probleem is structureel, vreest Soros. "China heeft een enorm aanpassingsprobleem, dat volgens mij op een crisis begint te lijken."
De Chinese groei kwam jarenlang van de exportindustrie en de investeringen in infrastructuur en woningbouw. Maar de Chinese industrie verliest terrein aan goedkopere concurrenten uit Azië en de woningmarkt is grotendeels verzadigd. China moet daarom zorgen dat de binnenlandse vraag toeneemt en op die manier de economische groei aanjagen.
Maar de afgelopen dagen was de regering vooral druk de wisselkoers van de munt te verlagen. Dat moet de Chinese exportindustrie weer concurrerend maken. Dat voedt de angst dat de Chinezen geen economische hervorming willen. Daardoor zou China wel eens in een forse recessie kunnen terechtkomen en dat kan de rest van de wereld meetrekken in een nieuwe crisis.