Nieuws Actueel
Waarom vrouwen steeds vaker achter het stuur zitten in de transportsector
Steeds meer vrouwen kiezen voor het chauffeursvak. Transportbedrijven in de regio merken dat en zijn er blij mee. De sector, nog door mannen gedomineerd, kampt immers met een tekort aan personeel. Dat schrijft het AD.

,,Momenteel hebben wij vijf dames op een dikke honderd chauffeurs. Dat aantal is nog gering, maar het dubbele van twee jaar geleden", zegt Hans Hogewoning trots.
De personeelsmanager van De Winter Logistics spreekt over een begin. ,,We streven naar een hoger percentage, vooral door flexibele parttime banen te scheppen. Daar zijn vrouwen vaak naar op zoek. Er staan nog vacatures open", hint Hogewoning.
Lees ook: Personeelstekort: Deze vacatures zijn lastig om in te vullen in jouw gemeente
Specifiek voor vrouwen? ,,Het is dat geslachtsvoorkeur bij de wet verboden is, anders had ik de tekst erop aangepast. Ik zie geen verschil tussen de twee geslachten als het gaat om rijstijl. Laten we het daarop houden."
Bodedienst
Ook ML-Service, een detacheringsbureau voor vrachtwagenchauffeurs, juicht vrouwelijke krachten toe. Het chauffeurstekort zorgt ervoor dat het bedrijf zich bij de werving van nieuwe collega's richt op een 'nieuwe markt': vrouwen.
Lees ook: Jong strikken, lang boeien: zo gaan deze bedrijven creatief om met personeelstekort
Momenteel heeft ML-Service elf vrouwen in dienst. ,,Daar hebben we de werkzaamheden wel op moeten aanpassen", vertelt eigenaar Martin Mauritz. ,,Wij kunnen hen niet om zes uur 's morgens op pad sturen en vervolgens om tien uur 's avonds weer verwelkomen. Ze hebben allemaal kinderen en ook daar moet voor gezorgd worden."
Daarom beperken hun ritten zich tot de regio, bijna een soort bodedienst. ,,Zij vertellen wanneer ze kunnen werken en wij delen ze in.''
Het is dus ook niet zo dat vrachtwagenchauffeurs altijd dagen van huis zijn, iets wat niet te combineren valt met kinderen, zegt de ondernemer uit 's-Gravenzande stellig.
Fysiek sterk
Hogewoning van De Winter Logistics weerlegt een andere misvatting, namelijk dat vrouwen fysiek niet sterk genoeg zouden zijn om het chauffeursvak uit te oefenen. ,,Het wordt weggezet als zwaar werk, maar in de praktijk valt het allemaal best mee."
Om nog maar te zwijgen over alle hulp die vrouwen aangeboden krijgen, vervolgt Martin Mauritz. ,,Dat vrouw zijn werkt dan toch in je voordeel."