Nieuws Actueel

Vuelta in 2020 naar Utrecht: de cijfers achter het miljoenenspel

De kogel ging woensdag definitief door de kerk: de Ronde van Spanje start in 2020 in Utrecht. Daarvoor was benodigd: een kleine 15 miljoen euro. Dit verhaal schreven wij eerder over hoe de getallen er precies uitzien.

Rens Muller | Foto: ANP 12 december 2018

Robert Gesink Vuelta Etappewinnaar Col D Aubisque 1

Drie jaar geleden reisde een Nederlandse delegatie af naar Spanje om voor het eerst met de directie van de Vuelta a España te onderhandelen over een start in Utrecht. Voor een sterke onderhandelingspositie hadden Utrecht, Den Bosch en Breda de handen ineengeslagen, met voor de beide Brabantse steden dan de start van een etappe als mogelijk resultaat. Voormalig wielrenner Mathieu Hermans werd slim ingezet als ambassadeur: hij won in 1988 zes ritten in de Vuelta en heeft sindsdien een heldenstatus in Spanje.

Opbrengst

Het totale benodigde budget voor de Vuelta-start wordt geraamd op 14,9 miljoen euro. Daarvan is 6,4 miljoen euro toegezegd door de overheid: gemeente en provincie Utrecht betalen elk 2,1 miljoen en de Brabantse partners gezamenlijk een bedrag van 2,2 miljoen euro. Volgens Cor Jansen, voorzitter van het Business Peloton Utrecht en als directeur regionale samenwerking werkzaam bij de Universiteit Utrecht, is het budget voor de Vuelta snel terugverdiend. ‘Op basis van de opbrengsten van de Tour-start in 2015 in Utrecht (rond de 25 miljoen euro, red.) hebben we een vertaling gemaakt naar de verwachte opbrengst van de Vuelta. Dat zal naar verwachting een bedrag van een kleine zestien miljoen euro zijn.’

Lees ook: Dit verdienen Ajax en PSV met hun deelname aan de Champions League

Ondernemers

Matthijs Keuning, woordvoerder van de gemeente Utrecht: ‘De Tour-start in 2015 in Utrecht heeft ons mede zo positief gestemd geld te reserveren om de Ronde van Spanje in onze stad mogelijk te maken. De Tour is in meerdere opzichten een groot succes geworden en dat verwachten we ook zeker van de Vuelta. We werken momenteel aan het realiseren van zes miljoen aan private bijdragen, waar een bijdrage van Utrechtse ondernemers onderdeel van is. Een substantieel deel is al binnen, we hebben er vertrouwen in het gaat lukken. Op dat moment kan de Vuelta ons de organisatie definitief toewijzen.’

Voorpret

Leo Hollman is een van de Utrechtse ondernemers die enthousiast is over de start van de Vuelta in de Domstad. De directeur van het gerenommeerde hotel Karel V zegt namens alle Utrechtse hotels te spreken als hij stelt dat ‘de Tour in 2015 waanzinnig goed is bevallen en dat dat met Vuelta ongetwijfeld niet anders zal zijn.’ Over de bijdrage van zijn hotel en die van collega’s aan de organisatie wil hij geen uitspraken doen. Het Business Peloton Utrecht gaat volgens Cor Jansen verder met het creëren van (ook zakelijk) draagvlak. ‘Met het Utrechts Fietsnetwerk willen we meer bedrijven en instellingen aan ons binden. Ook gaan we culturele en maatschappelijke organisaties benaderen. Op die wijze zorg je ervoor dat het enthousiasme voor de start breed gedragen wordt. Het moet een publiek-private samenwerking worden. We moeten met z’n allen investeren in voorpret en toewerken naar de climax in 2020.’ In het kader van die ‘voorpret’ is Cor Jansen van plan om op 29 oktober alvast een groots wielercafé te organiseren in het Utrechtse hoofdkantoor van verzekeraar ASR.

'Zeer waarschijnlijk'

Intussen ziet Mathieu Hermans de Vuelta zeker naar Nederland komen: bij de start van de huidige koers zou Vuelta-baas Javier Guillen zijn zegen reeds hebben gegeven. Cor Jansen verwoord het als volgt: ‘De start in Utrecht is nog niet honderd procent definitief, maar ik acht de kans zeer waarschijnlijk’.

Lees ook: Voor 30 miljoen komt de Formule 1 met Max Verstappen naar Assen

De wielerronde begint in 2020 met een ploegentijdrit Utrecht. De tweede etappe gaat van Den Bosch naar Utrecht en de derde etappe heeft start en finish in Breda. De directie van de Vuelta heeft dat besloten en laten weten aan de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen.