Nieuws Actueel

Waar waren de Nederlandse start-ups op CES?

PETER VAN AMMELROOY 11 januari 2016

CES Startups Nederland

De CES in Las Vegas is de grootste handelsbeurs voor consumententechnologie ter wereld. "Volgend jaar een uitgebreide delegatie graag", zegt Neelie Kroes in De Volskrant.

In de strijd om internationale aandacht voor technologische innovatie heeft Frankrijk Nederland deze week met ruime cijfers verslagen. Vertegenwoordigers van 120 Franse start-ups vlogen deze week onder aanvoering van de Franse minister voor Economische Zaken naar de VS om zich te presenteren op de CES, 's wereld grootste handelsbeurs voor consumententechnologie. Nederland kon daar in Las Vegas twee starters tegenover zetten en Neelie Kroes (74), sinds een jaar start-upambassadeur voor Nederland.

Kroes vindt het jammer dat Nederland het Franse voorbeeld niet heeft gevolgd. Zo'n missie kan volgens haar zeker effect sorteren. "We zouden eigenlijk volgend jaar ook zo'n delegatie moeten organiseren en dat had eigenlijk al dit jaar moeten gebeuren." Ze zal er bij minister Henk Kamp, die haar benoemde, op aandringen in het voetspoor van zijn ambtgenoot Emmanuel Macron te treden.

Eerste drieDe voormalig Europese commissaris en oud-minister Kroes is de ambassadeur van StartupDelta, een initiatief van Economische Zaken om buitenlandse investeerders, ondernemers en talent in de digitale sector naar Nederland te lokken. Dat is "Europa's grootste ecosysteem voor start-ups", zo heet het op de website, maar Kroes zegt dat Nederland op Europese ranglijsten voor beginnende technologische bedrijven pas op positie 3 of 4 prijkt, afhankelijk van naar wat voor soort bedrijven wordt gekeken. "Hiervóór kwamen we in de rankings helemaal niet voor." Streven is een positie bij de eerste drie.