ActueelFamiliebedrijf

Waarom deze jonge ondernemer (26) zonneboer wil worden in Brabant

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

In plaats van aardappelen en gras heeft jonge ondernemer Thijs van Oirschot straks zonnepanelen op het land. Hij doet er in ieder geval zijn best voor, zo vertelt hij in het Brabants Dagblad.

Lees verder onder de advertentie

Thijs van Oirschot opereert sinds december in energieland met een eigen bedrijf: Thijs van Oirschot Duurzaam BV. Zijn streven is om het zonneparkenproject zoveel mogelijk in eigen hand te houden. ,,Ik wil het niet zomaar afgeven." Hij wil in zee met maar één partner, waar alle expertise onder één dak zit.

Als het een beetje wil heeft de Haghorstenaar over anderhalf jaar 27 hectare grond vol laten leggen met meer dan één miljoen zonnepanelen. Dat had hij, prima tevreden als medewerker van een accountantsbureau in Diessen en op het bedrijf van z'n ouders, pakweg een jaar geleden nog niet kunnen bedenken.

Lees ook: SunCycle ontwikkelt superkrachtige zonnepanelen in Eindhoven

Lees verder onder de advertentie

Niet ver van het ouderlijk huis (waar hij naast woont) ligt de ene locatie, bijna tegen bungalowpark Stille Wille aan. De andere plek is in Spoordonk, pal naast de snelweg A58. Grond die zijn ouders in het verleden aankochten voor hun melkveehouderij. Daarin lag aanvankelijk ook de toekomst van Thijs (26). ,,Maar met al die regelgeving van nu, en dus kosten, is dat voor een jonge ondernemer minder aantrekkelijk." En inmiddels weet hij: met een koe kun je niet verdienen wat er uit de straling van de zon te halen valt.

Mooi bedrag

,,Het zal een mooi bedrag zijn", ziet hij voor zich. ,,Economisch interessant genoeg." Maar laat niemand nou meteen denken dat hij gaat binnenlopen. Alleen kan hij het niet, investeren in een zonnepark. ,,Dat kost toch al gauw een miljoen per hectare." Dus zal hij een kapitaalkrachtige partner moeten vinden. Hij is, zegt hij diplomatiek, met zo'n partij 'in gesprek'.

Thijs van Oirschot is één van de Brabanders die momenteel hun kans schoon zien. Zon is heet. In de omslag naar andere vormen van energieopwekking kunnen grootschalige zonneprojecten behalve nodig ook lucratief zijn.

Lees verder onder de advertentie

Dat heeft hij ook wel gemerkt. ,,Ik ben al met flink wat belangstellenden in gesprek geweest. Zo kreeg ik hier mensen uit Groningen aan tafel. Maar dat voelde niet goed: ik zag alleen maar geld in hun ogen. Er belde ook iemand die de A58 was afgereden en informeerde naar ons perceel bij Spoordonk. Of dat niet wat zou zijn voor een zonneweide." Ja dus, maar dat wist hij zelf al.

Sociale projecten

Ook heel belangrijk voor hem: de band met z'n eigen gemeenschap. ,,Ik vind het mooi als Haghorst zich hier mee kan laten zien." Inwoners van alle kernen in de gemeente zullen via een coöperatie wellicht een aandeel krijgen in het zonnepark aan de Driehuizerweg (het grootste van de twee). Een deel van de revenuen zou voor sociale projecten kunnen worden bestemd. ,,Ik wil bij de bouw van het park ook zoveel mogelijk lokale partijen betrekken."

Hoe die parken eruit gaan zien? Nou, een zee van aan elkaar geschakelde panelen, tachtig centimeter hoog, die naar het westen en het oosten gericht staan. ,,Dan heb je de hele dag door aanbod van zonnestraling." Een aarden wal, 1,20 meter hoog en met groen beplant, moet de parken voor het zicht afschermen.

Lees verder onder de advertentie

Essentieel

De gemeenten Hilvarenbeek en (voor de locatie bij de A58) Oirschot denken positief mee over een vergunning voor twintig of vijfentwintig jaar. ,,Dat stimuleert mij ook. Het is nu zaak om goede afspraken te maken, zodat ik in oktober bij het kijk subsidie voor Stimulering Duurzame Energieproductie kan aanvragen. Die is essentieel."

En als het niet zou doorgaan? Dan is Thijs van Oirschot een paar duizend euro armer, maar een dijk aan ervaring rijker. ,,Dan heb ik letterlijk leergeld gegeven."

Ik wil bij de bouw van het park ook zo veel mogelijk lokale partijen betrekken

Thijs van Oirschot, directeur Thijs van Oirschot Duurzaam BV