Nieuws Actueel
Waarom deze bedrijven massaal naar de grote steden trekken
Grote treden trekken massaal bedrijven in de dienstverlening aan, dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Buck Consultants International. Dat is goed nieuws voor Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Kleinere steden zoals Amersfoort en Leiden zijn er minder blij mee.

In 2017 en 2018 hebben 335 dienstverlenende bedrijven met in totaal 14.700 banen hun kantoorvestiging verplaatst naar één van de 30 grote gemeenten in ons land. Dat is anderhalf keer zoveel als de twee jaren daarvoor. Er vertrokken in de laatste twee jaren ook 268 bedrijven uit die 30 grote gemeenten. Omdat dit in veel gevallen een verplaatsing van de ene naar de andere stad was, winnen de G30 gemeenten per saldo aan verplaatste kantoorvestigingen.
Op radiozender BNR vertelt Maurice Kuipers van adviesbureau Buck Consultants International dat de bedrijven in de zakelijke dienstverlening graag voor de grote steden kiezen doordat de beschikbaarheid van talentvolle werknemers hoger is dan in de kleinere steden.
Aanzuigende werking
Grotere steden in de buurt hebben een aanzuigende werking, verklaart econoom Rico Luman van ING bij BNR. “Utrecht en Amsterdam zijn echte magneten binnen Nederland. Die steden hebben al veel dienstverleners en dat trekt ook meer dienstverleners aan”, zegt hij over de clustering van bedrijven zoals verzekeraars, banken en IT-bedrijven.
Lange-afstandsverplaatsers
Uit het onderzoek van Buck Consultants International blijkt ook dat het aantal lange-afstandsverplaatsers (van het ene landsdeel naar het andere landsdeel) toeneemt. Kuipers: “De afgelopen jaren verhuisde elke twee weken een kantoorvestiging van het ene landsdeel naar de andere. Naar werkgelegenheid gemeten is de Randstad de winnaar, maar ook Gelderland en Overijssel doen het goed”.
Lees ook: Waarom Achmea het functioneringsgesprek voor al hun 12.000 werknemers afschaft
Financiële reuzen Achmea en De Amersfoortse verlieten een paar jaar geleden met duizenden medewerkers de stad Amersfoort. Ze lieten daarbij 40.000 vierkante meter kantoorruimte achter. Leiden had het in 2016 zwaar te verduren toen Ingenieursbureau Jacobs met ruim 1100 medewerkers naar Den Haag vertrok.
Het zijn dus met name de kleinere steden die last hebben van grotere steden die in de buurt zitten. “Het gevaar is dat er een te grote onbalans ontstaat tussen wonen en werken”, aldus Luman op BNR. De kleine steden veranderen dan in woonsteden met leegstaande kantoorpanden. De mensen die in deze steden wonen moeten dan meer reizen tussen werk en woning.
Lees ook: Brexit-column: uitstel of niet, voor veel bedrijven is het noodscenario al een feit
De ING econoom ziet in Amsterdam een omgekeerde beweging aankomen, waarbij bedrijven -al dan niet noodgedwongen- uitwijken naar de kleinere steden rondom de hoofdstad. Dat komt omdat er door de brexit veel Engelse bedrijven naar Nederland komen, die niet allemaal in Amsterdam passen. De leegstand is in die stad onder de vijf procent gedaald.