Nieuws Actueel

Waarom je de nieuwe iPhone X wel / niet moet kopen

Hij was al prijzig, maar de nieuwe jubileum iPhone die Apple presenteert, slaat alles. Die kost ruim 1.000 euro. Wie zit daarop te wachten? Zo schrijft het AD.

DAVID BREMMER | Beeld: ANP 6 november 2017

Apple i Phone X2

WEL KOPEN

1. Het is wel de iPhone, hoor!

Bij Apple gaat het uiteraard niet enkel om de mogelijkheden, ook het design speelt mee. En de iPhone behoort na tien jaar nog immer tot de mooiste telefoons. ,,Besturingssysteem iOS geldt bovendien voor veel mensen als gebruiksvriendelijker dan Android'', weet Gonny van der Zwaag van iCulture. Arnoud Wokke van techsite Tweakers denkt dat het vernieuwde uiterlijk veel mensen aanspreekt. ,,Ze doen dit keer echt iets bijzonders, het betekent de grootste vormverandering in jaren.''

Lees ook: Is Apple zijn wowfactor kwijt?

2. Apple doet alles beter

Veel features zijn bij andere toestellen weliswaar al langer beschikbaar, maar meestal voert Apple ze beter uit. ,,Neem de gezichtsherkenning'', zegt Wokke. ,,Bij de Galaxy S8 is die vrij waardeloos, ik verwacht dat Apple dat wel goed doet. Anders laten ze zo'n functie gewoon weg.'' Wokke vindt Apple dit keer juist wél vernieuwend. ,,Zo verwacht ik veel van augmented reality."

3. Trouwe klanten

Android-gebruikers zijn klanten, iPhone-bezitters fans. ,,Wat je er ook van vindt, Apple doet het na tien jaar nog steeds uitstekend", stelt Van Vliet van Telecompaper. ,,Telkens als je denkt dat het minder gaat, blijven ze verkopen. Ze hebben een loyale klantenbasis." Hij verwacht dat het model populair wordt. Wokke: ,,Ik denk dat meer dan de helft voor de duurste versie kiest."

NIET KOPEN

1. iPhone niet 'leading' meer

De eerste iPhone ontketende een revolutie: dankzij het aanraakscherm werkte mobiel internet eindelijk prettig. Na de iPhone 4 en zijn retinascherm was Apple echter zelden nog leidend. Kregen Android-toestellen grote schermen, Apple ging pas met de iPhone 6 overstag. Nu krijgt de iPhone X het tot de randen reikend flatscreen dat de Galaxy S8 al heeft. OLED-schermen bezit Sam-sung al jaren, Apple kiest er nu pas voor. Draadloos opladen? Niet nieuw! ,,Doordat Apple slechts enkele modellen in enorme aantallen verkoopt, kan het moeilijk nieuwe features invoeren", verklaart Gonny van der Zwaag van iCulture, Nederlands grootste Apple-site.

2. Stervensduur

Zowel experts als iPhone-liefhebbers zijn het er over eens: de iPhone was al duur, maar de iPhone X slaat alles. ,,1.000 euro of meer is enorm duur, echt bizar'', zegt Arnoud Wokke van techsite Tweakers. Volgens Maarten van Vliet, expert bij Telecompaper, kun je al voor 300 tot 400 euro een smartphone aanschaffen die bovengemiddeld presteert. ,,Enkele jaren geleden viel Apple's duurdere prijs wellicht te rechtvaardigen. Maar nu in mijn ogen niet meer.''

3. Buigen voor Apple's nukken

Een keuze voor de iPhone betekent dat de klant de grillen van diens maker moet accepteren. Dat kan soms irritant uitpakken. Zo besloten de Apple-ontwerpers de wereldwijd gebruikte 3,5 mm koptelefoonaansluiting bij de iPhone 7s zonder pardon te schrappen. Voor zijn Mac-pc's schrapte het bedrijf als eerste de dvd-drive. In de iPhone X ontbreekt de homeknop en daarmee de vingerafdrukscanner die vanaf de iPhone 5s in alle modellen zat.