Nieuws Actueel
Wagenings bedrijf heeft wereldprimeur
De ziekenhuisbacterie MRSA legt het loodje. Ruim 90 jaar na de ontdekking van penicilline door Alexander Fleming, zorgt het Wageningse bedrijf Micreos voor een grote doorbraak in de medische wetenschap. Het had al een totaal nieuwe aanpak van eczeem en acne. Dat schrijft De Gelderlander.

De toepassing van penicilline en andere antibiotica gaf de dokter een instrument om bacteriën te bestrijden. "Maar steeds meer bacteriën zijn resistent tegen antibiotica", zegt Mark Offerhaus, directeur en oprichter van het Wageningse bedrijf Micreos. "Bovendien doden antibiotica alle bacteriën, terwijl het overgrote deel juist een heel belangrijke functie heeft."
Om bacteriën gericht te bestrijden, zet Micreos zogeheten fagen (micro-organismen) en endolysines (soort enzymen) in. De nieuwe techniek kan worden toegepast op verschillende terreinen: voedselveiligheid, gezondheid van mens en dier en de landbouw.
WereldnieuwsEind 2014 haalde Micreos het wereldnieuws - vreemd genoeg bleef het in Nederland vrij stil - toen het zijn eerste product op de markt bracht. Staphefekt werkt specifiek tegen de bacterie staphylococcus aureus, die vooral op de huid voor veel ontstekingen zorgt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om acne, eczeem en wondinfecties. Offerhaus toont enkele foto's met daarop het resultaat van behandeling van dergelijke aandoeningen met Gladskin, het merk waaronder de eerste huidproducten met Staphefekt zijn geïntroduceerd. Het resultaat is verbluffend. In sommige gevallen is al na een paar dagen een groot verschil te zien.
Micreos Food Safety ontwikkelt toepassingen voor de voedselketen. "Bij levensmiddelen is deze methode ook goed bruikbaar. Er zijn bijvoorbeeld vaak besmettingen van kip (salmonella) of zalm (listeria). Als mensen daarvan eten, kunnen ze flink ziek worden." Maar het kan ook erger. In Denemarken overleden twaalf personen na het eten van besmette worst. "Dat is natuurlijk onaanvaardbaar, dat bedrijf kon sluiten." Preventieve behandeling met producten van Micreos kan uitkomst bieden. "De uitdaging is nu vooral om die producten wereldwijd beschikbaar te maken. Daarom hebben we in januari een kantoor in Amerika geopend."
ZiekenhuizenBij het onderzoek naar bacteriebestrijdende technologie werkt Micreos onder meer samen met Wageningen Universiteit en de universiteit van Zürich. "Wageningen is lekker dichtbij en er zit hier heel veel kennis. We hebben ook veel medewerkers met een Wageningse achtergrond. In Zürich zit heel veel technologische kennis over de manier waarop wij bacteriën bestrijden."
Ook werkt het bedrijf veel samen met ziekenhuizen. "Die stellen we Stapefekt gratis ter beschikking. Zo gaat de ontwikkeling sneller, en bovendien komt de wetenschap met toepassingen waar wij in eerste instantie niet aan hadden gedacht." Ook met patiëntenorganisaties is er een innige samenwerking. "De patiënt staat bij ons vooraan; onze producten kunnen een life-changing impact hebben."
KostbaarNaast het doorontwikkelen van de technologie is het volgens Offerhaus de komende tijd vooral belangrijk geneesmiddelen te registreren en patenten vast te leggen. "Veel kostbare zaken." Onlangs is het patent voor Europa toegekend voor aanpak van de MRSA-bacterie. "Amerika komt nog", zegt Offerhaus vol vertrouwen.