Nieuws Actueel
Deze ondernemers bieden unieke slaapplaatsen aan
Uitgekeken op overnachtingen in een hotel? Ondernemers in de recreatiebranche laten je overnachten in een vliegtuig, trein, helikopter, boot of hijskraan. Een rondgang langs vijf unieke slaapplaatsen.

Vliegtuig
Op Teuge airport (Gelderland) staat een oud DDR-regeringsvliegtuig uit 1960. Oorspronkelijk biedt het toestel plaats aan 120 passagiers. Tegenwoordig is het gehele toestel ingericht tot één luxe suite voor 2 gasten met faciliteiten zoals bubbelbad, douche, infrarood sauna, minibar, drie flatscreen tv’s, airconditioning en WiFi.
Het kostte ondernemer Ben Thijssen (50) zeven jaar voorbereiding om het vliegtuighotel te realiseren. “Je moet niet alleen een geschikt vliegtuig zien te vinden, maar ook een geschikte locatie en de vergunningen daarvoor. Ik wilde per se een plek aan een vliegveld en die zijn bijna niet te vinden. Teuge was op dat moment de landingsbaan aan het verlengen waardoor er extra grond bijkwam en zij zagen dit project ook als mooie promotie voor het nieuwe vliegveld. Je kijkt vanuit het vliegtuig nu direct op het tankplatform en het staat naast het nieuwe luchtverkeersgebouw”, zegt Thijssen.
Thijssen wist het toestel op de kop te tikken in Duitsland. “Daar was het al in gebruik als restaurant. De eigenaar wilde met pensioen en een vliegtuigspotter gaf mij de tip dat het te koop was.” Met een speciaal wegtransport liet hij het toestel naar Nederland rijden. In 2009 werd de suite geopend door Jan des Bouvrie. Sinds die tijd hebben al ruim vijfduizend gasten in het toestel geslapen, een bezettingsgraad van ongeveer 90 procent.
Het vliegtuig is met name in trek bij mensen die een verjaardag of huwelijk te vieren hebben. Een overnachting voor twee personen kost 365 tot 395 euro per nacht inclusief ontbijt.
Voor Ben Thijssen is de exploitatie van de suite een extra activiteit naast het beheer van de website Hotelsuites. Op dit moment is Thijssen bezig met het realiseren van een strandhuisje met sauna en jacuzzi in Kijkduin.
Trein
In het Noord-Hollandse Hoogwoud laten Bed&Breakfast-eigenaars Frank en Irma Appel gasten slapen in een treinstel. Het verzamelen van voertuigen ( auto, vliegtuig, bus) is een gezamenlijke hobby van de ondernemers. Het exploiteren van de accommodaties zien zij nog altijd als hobby. “Frank heeft een bouwbedrijf en dat is ons hoofdinkomen. Zijn kantoor is trouwens een stadsbus aan ons huis. Als de B&B-activiteiten kostendekkend zijn is het voor ons goed. Gaan we op vakantie, dan zijn we gewoon dicht”, zegt Irma (56).
Het treinstel kochten ze van de Haarlem-IJmuiden spoormaatschappij voor duizend euro. Bij de spoormaatschappij werd het treinstel gebruikt als plukbak (=om onderdelen vanaf te halen). Het vervoer naar Hoogwoud kostte ze vijfduizend euro en het ombouwen kostte nog eens 25.000 euro. De Trein-Inn is voorzien van douche, toilet, jacuzzi, airco en keuken.
Overnachten in de trein kost tweehonderd euro per nacht voor twee personen inclusief ontbijt. Er is ook een goedkopere optie: overnachten in een tram. Dat kosten 120 euro per nacht voor twee personen.
Helikopter
In het Overijsselse Vollenhove kan men overnachten in een helikopter op vakantiepark ’t Akkertien. Het vakantiepark heeft vier bungalows en tien appartementen en sinds 2013 een Poolse helikopter uit 1976. De transformatie van vliegmachine tot suite had heel wat voeten in aarde zegt ondernemer Dick Spans (51). “De ombouw was een grote uitdaging. Om de oude helikopter uit Polen functioneel te maken moest ik goed kijken wat ik weg haalde en wat niet. Een helikopter die helemaal gestript is heeft geen beleving, en dat is waar het uiteindelijk om gaat voor de gast. Zo hebben we de stoel, dashboard en meeste knoppen laten zitten en de binnenkant van de staart, daar tussen in hebben we alles gestript en het bed geplaatst”,zegt Spans die sinds zijn 18de levensjaar ondernemer is. Het onderhoud is ook een verhaal apart. Spans: “De helikopter staat op een platform in het midden van een sloot. De grootste uitdaging is het schilderwerk van de staart, dit moet met bootjes gebeuren en is voor de schilders een heel gedoe.”
Lees ook: Luchtreclame: goedkope en effectieve marketingtool (video)
De helikopter is naast een slaapplaats ook een goede marketingtool. “De helikopter is een echte eyecatcher met een prominente plek op de camping. Iedereen heeft het over de helikopter. De mond tot mond reclame werkt toch altijd het beste, daar kan geen Facebook tegenop. In de communicatie gebruiken we de helikopter op de auto, folders, Facebook en op de website. Een belangrijk marketinginstrument waar we op in zetten zijn de websites met bijzondere overnachtingen. Dan weten de mensen ook dat er in geslapen kan worden”, zegt Spans. Een overnachting in de helikopter kost 95 euro inclusief ontbijt. De helikopter is bereikbaar met een trekpontje en er is geen toilet aanwezig in het toestel.
Hijskraan
Op de de NDSM-werf in Amsterdam is een oude hijskraan gerestaureerd en verbouwd tot een zeer exclusief designhotel en televisiestudio: Het Faralda NDSM Kraanhotel. Op dertig tot vijftig meter hoogte zijn drie luxueuze hotelsuites gemaakt door projectontwikkelaar Edwin Kornmann Rudi (50).
De vloeren en muren zijn bontgekleurd: paars, blauw, zwart of goud. De inrichting is druk en stijlvol. Op de bovenste verdieping staat een jacuzzi in de buitenlucht. Bezoekers kijken uit over het IJ en de stad. “Deze ervaring moeten mensen zich 25 jaar later nog kunnen herinneren”, zegt de ontwikkelaar in het Parool. Kornmann Rudi kocht de iconische kraan symbolische voor één euro van de gemeente. De restauratie kostte meer dan twee miljoen euro. Om te overnachten in het Kraanhotel betaal je tussen de 400 en 800 euro per nacht.
Botel
Op een paar honderd meter van de hijskraan ligt een voormalig cruiseschip dat sinds 2008 als hotel ligt aangemeerd. Het drijvende hotel biedt overnachtingen aan vanaf 84 euro en richt zich daarmee met name op rugzaktoeristen. “Er komt van alles: jongeren, maar ook ouderen en groepen”, zegt eigenaar Sandra Chedi (54) in een interview met het Parool. “De kamers in de loftletters op het dak, kosten zo rond de 200 euro per nacht. Maar die zijn ook groter; een standaardkamer is zestien vierkante meter, een kamer in een letter 45, zo groot als een gemiddeld appartement in Amsterdam. En ze zijn ingericht door kunstenaars en ontwerpers. In de letter O is beneden bijvoorbeeld een halfpipe voor skateboarders.”
Het schilderwerk moet met bootjes gebeuren, voor de schilders een heel gedoe