Nieuws Actueel

Wall Street begint lager aan drukke beursweek

De aandelenbeurzen in New York gingen maandag omlaag, na de recente sterke opmars. Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek. Ongeveer een vijfde van de bedrijven uit de S&P 500-index opent deze week de boeken. Ook grote techbedrijven als Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms komen met cijfers. Daarnaast geven bekende bedrijven als McDonald's en General Motors een kijkje in de boeken.

ANP 30 januari 2023

ANP300123174 1

Op Wall Street wordt echter vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Het rentebesluit van de Fed volgt op woensdag. Een dag later vergadert de Europese Centrale Bank over de rente. De Fed en de ECB zullen naar verwachting beide de rentetarieven verder verhogen in de strijd tegen de hoge inflatie.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent lager op 33.922 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,4 procent tot 4053 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,9 procent tot 11.517 punten. De S&P 500 staat voor januari zo'n 6 procent in de plus. De Nasdaq is sinds het begin van het jaar bijna 11 procent gestegen en stevent af op de beste januarimaand sinds 2001.

Techbedrijven

GE Healthcare won 0,7 procent. Het gezondheidszorgbedrijf maakte voor het eerst sinds de afsplitsing van industrieel conglomeraat General Electric de kwartaalcijfers bekend. Het concern zag de winst afgelopen kwartaal dalen, maar rekent wel op winstgroei in 2023.

Amazon (min 1 procent), Apple (min 0,6 procent), Alphabet (min 1,5 procent) en Meta (min 0,8 procent) werden allemaal lager gezet. Vrijdag wonnen de techbedrijven nog tot 3 procent. Dat kwam doordat de favoriete maatstaf voor inflatie van de Fed in december afnam ten opzichte van november, waardoor de centrale bank de rente mogelijk minder snel hoeft te verhogen. Dat zou vooral voor dure techaandelen gunstig zijn.

Tesla

Intel noteerde een kleine plus van 0,1 procent. De chipfabrikant raakte vrijdag ruim 6 procent kwijt na tegenvallende kwartaalcijfers.

Tesla zakte 0,4 procent. Analisten van Berenberg verhoogden het advies voor de fabrikant van elektrische auto's. Het aandeel steeg vorige week al flink nadat Tesla een recordwinst bekendmaakte. Sinds het begin van het jaar is het bedrijf dat wordt geleid door topman Elon Musk al ruim 40 procent in waarde gestegen.

De euro was 1,0908 dollar waard, tegen 1,0859 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 79,57 dollar. Brentolie werd een fractie duurder op 86,67 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws