Nieuws Actueel

Walt Wind (15) begint eigen bedrijfje met ontbijtservice

Hij had maar één oproep op Facebook nodig om zijn bedrijfje een vliegende start te bezorgen. Walt Wind, een 15-jarige scholier uit Benoordenhout lijkt nu al de harten te stelen van medebewoners in zijn wijk. 'Een ondernemer in de dop', 'goed concept, man!' en 'misschien een keer aanschuiven bij onze netwerkborrel', zijn enkele van de reacties die hij kreeg bij de aankondiging van zijn ontbijtservice aan huis. Hij vertelt over zijn bedrijf in het AD.

Nico Heemlaar | Foto: Remco Zwinkels 22 februari 2016

Wald Ontbijtservice

Commerciële mededelingen zijn normaal gesproken niet toegestaan op de facebookpagina van de bewonersgroep Benoordenhout. Voor Walt's Ontbijtservice geldt echter een uitzondering. Hoe kan het ook anders met een tekst als deze: "Hallo, ik ben Walt (15 jaar) en ik wil graag mijn eigen kleine bedrijfje beginnen om mijn rijbewijs bij elkaar te sparen."

Betaal liever zelfWalt Wind zit in de derde klas havo van het Maerlant-Lyceum. Over anderhalve maand wordt hij 16: de leeftijd voor een brommer. Of misschien spaart hij nog een jaartje door en gaat hij het verdiende geld gebruiken voor autorijles. "Ik ben er nog niet uit", zegt hij. "Als ik aan een brommer begin, kan ik de ontbijtservice verder uitbreiden naar andere wijken in Den Haag. Nu doe ik alleen nog Benoordenhout. Maar als ik een autorijbewijs heb, kan ik ook naar Wassenaar en verder."

Het zelf bij elkaar sparen is een bewuste keuze voor de jonge Hagenaar. "Mijn ouders zouden mij misschien best willen sponsoren, maar ik betaal de dingen gewoon liever zelf", zegt hij. "Bovendien is het een uitdaging of ik dit kan. Mijn oudste broer heeft ook ooit zoiets gedaan met het bezorgen van zelfgebakken appeltaarten."

OntbijtOp zaterdag- en zondagochtenden en in schoolvakanties - dus ook volgende week - bezorgt Walt tussen 07.00 en 12.00 uur met zijn fiets aan huis. Opgeven kan via zijn facebookpagina. Een ontbijtje kost vier euro. Daarvoor krijgt de klant een verse croissant, een wit of bruin pistoletje, twee mini chocolade croissants, 250 ml verse jus d'orange en een cupje aardbeienjam. Walt bestelt de ingrediënten online bij de bakker die ze voor dag en dauw bij hem aflevert waarna hij de broodjes zelf afbakt. "Ik heb vorige zomer al bij een strandtent gewerkt", zegt hij. "Verder zou ik natuurlijk vakken kunnen gaan vullen in een winkel, maar hiermee heb ik meer vrijheid. Voor het idee van mijn bedrijfje heb ik gewoon gedacht aan wat ik zelf leuk zou vinden. Veel mensen hebben geen zin om 's morgens een ontbijtje te maken. Dan is het toch heerlijk als dat vers wordt bezorgd als je net uit bed komt?"

Zijn oudere broer is gestopt met de appeltaarten, maar Walter hoopt het langer vol te houden. Mocht het bedrijfje hem boven het hoofd groeien, dan roept hij de hulp in van zijn jongere zus en broer. De eerste klanten heeft hij geworven door berichtjes te sturen naar ouders van vrienden en via de community van Benoordenhout werd zijn oproep binnen een week al 70 keer gedeeld. Uitslapen in het weekend is er voorlopig niet bij, want de bestellingen stromen binnen. Sommige klanten zijn zo enthousiast dat ze met tips komen om de marges te vergroten. 'Doe er een gekookt eitje bij en maak er vijf euro van, dat is nog super goedkoop', suggereert iemand. "Ik vind vier euro een mooie prijs", reageert Walt. "Het is gewoon leuk om te doen en ik wil niet dat klanten te veel betalen."