Nieuws Actueel

WALTER: boekhandel, bar en debatruimte ineen

Arnhem is een 'aparte' boekhandel rijker. En dat in tijden van Bol.com. Hoe kan dit? vroeg De Gelderlander aan de eigenaren van WALTER.

Pieter Steenbergen | Marina Popova 31 maart 2016

Walter boekenzaak bar arnhem

Ja, ze koopt zelf geregeld iets bij online boekengigant Bol.com. "Maar dat betekent niet dat er geen toekomst is voor fysieke boekenwinkels. Ik geloof dat mensen altijd op zoek zijn naar een leuke plek."

DapperKrista Jantowski (29) en Corine van der Wal (28) zijn naar eigen zeggen van het koppige soort. 'Dapper' noemen mensen in hun omgeving het besluit om een boekenwinkel te beginnen.

WALTER is hij gedoopt, naar de filosoof Walter Benjamin. "We kennen elkaar van café TAPE in de Hommelstraat, waar we allebei hebben gewerkt. Dit is iets wat we allebei heel leuk vinden. Ik ging voor boeken over kunst en cultuur naar Amsterdam of Berlijn. Waarom dit zelf niet verkopen, dachten we toen. Zo zijn we hier in de Spijkerstraat terechtgekomen", zegt Van der Wal, zelf grafisch ontwerper. Jantowski: "Ik heb filmwetenschappen in Utrecht gestudeerd en onder meer bij debatcentrum De Balie in Amsterdam gewerkt."

DrijfveerMet een 'leuke' plek doelen ze op de combinatie van boekwinkel, studio en koffiebar, waar ook lezingen en debatten worden gehouden. Zoals recent op Super Tuesday, verwijzend naar de presidentiële voorverkiezingen in de VS.

"Toen hebben we econoom en publicist Ewald Engelen uitgenodigd en een campagnemedewerker van Obama. We willen democratie terugbrengen naar het café. Bij De Balie programmeerde ik voor grotere gezelschappen, maar dit is veel leuker. We willen mensen niet het gevoel geven dat ze iets moeten kopen, geld is niet onze drijfveer", aldus Jantowski.

VormgevingZe verkopen veel Engelstalige boeken, van 'hardcore' filosofen tot debuterende dichters, van poëzie uit Rusland tot de beste romans uit de States, boeken op het snijvlak van kunst, filosofie, politiek en maatschappij. "Boeken die we zelf tof vinden, niet de meest voorkomende titels."

De boeken onderscheiden zich behalve op inhoud, ook op vorm, met onder meer werk van studenten van de internationale masteropleiding Werkplaats Typografie in Sint Marten. Jantowski: "Ik was iemand die direct de achterflap las, maar dankzij Corine let ik nu veel meer op de vormgeving van het boek. Dat laten we zien, we zetten de boeken hier niet op een rij."