Nieuws Actueel

Wat gebeurt er met de gesloten V&D-filialen?

V&D sloot in 2016 het ene na het andere filiaal. Veel van de winkels zijn alweer in gebruik, bijvoorbeeld als megadrogist of expositieruimte. De Volkskrant maakte een rondreis langs opmerkelijke gedaanteverwisselingen.

Jonathan Witteman | Foto: Aurélie Geurts 30 december 2016

Vend haarlem 1065

Haarlem

Bestaat er zoiets als een spookwarenhuis? Wie ronddwaalt door de verlaten V&D in Haarlem begint het zich af te vragen. En dan valt er nu, om tien uur 's ochtends, tenminste nog een beetje zon door de glas-in-loodramen van het onverlichte trappenhuis. 's Avonds heeft anti-kraakster Ilse Wijnands (22) een zaklamp nodig om in het stikdonker haar weg te vinden over de marmeren trappen, op weg naar haar kamer op de zevende. Eens in de zoveel tijd klinkt er gestommel op de gangen, als een van de pop-upwinkels op de benedenetage een feestje geeft en teute feestgangers de stilstaande roltrappen beklimmen voor een nachtelijke verkenningstocht.

'Je ziet aan alles dat het zakelijk niet goed ging', zegt Wijnands, terwijl ze door de gang loopt. Hier op de zevende verdieping hield het V&D-personeel kantoor. 'Wat de klanten niet zagen, daar werd niets aan gedaan.' Het goedkope marmoleum op de vloer en de dunne gipswanden doen denken aan het noodgebouw van een school. De instructieposters aan de muren - 'Derving voorkomen is ... opletten bij de paskamers' - zien eruit alsof ze in geen vijftien jaar zijn vernieuwd. 'Moet je die computer zien.' Wijnands wijst door het raam van een vergaderruimte naar een prehistorisch ogende desktop. 'Daar werkten ze nog op - op computers met van die enorme bakken erachter.'

De Haarlemse V&D zal tenminste niet lang een spookwarenhuis blijven: volgend jaar begint het Canadese Hudson's Bay met de verbouwing van de winkel, die begin 2018 moet openen. In veel andere gemeenten breekt men zich het hoofd over wat te doen met de leegstaande V&D-panden.

Verder lezen over de winkelpanden in Sittard, Weert, Den Bosch, Meppel en Enschede kan op Volkskrant.nl.

Gerelateerde artikelen:

Hudson's Bay: Grootse plannen met V&D-pand

Hoe vernieuwend is Hudson's Bay