Nieuws Actueel

Wat is dat eigenlijk? Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is een breed begrip. Het gaat om medewerkers fit houden, personeel laten meegroeien met de ontwikkelingen in de markt en in het bedrijf, en om een aantrekkelijk werkgever te zijn.

Michaël van Straalen | foto: ANP 26 september 2017

Michael van Straalen1

Het gaat om reageren en blijven ontwikkelen, zodat medewerkers - ook al verdwijnt het vak waarvoor ze zijn opgeleid - aan het werk kunnen blijven, bij jou of elders. Daar ben je als ondernemer mee bezig, want je wilt vooruit met je bedrijf en je bent betrokken bij je mensen.

Maar laten we eerlijk zijn, het is best ingewikkeld. Dus hoe pak je het aan? Dat verschilt per sector en bedrijf. Heb je vooral hoog- of juist laagopgeleide mensen in dienst? Hoe gaan de ontwikkelingen in de branche? En hoe krijg je je mensen mee? Niet iedereen is op deze manier met 'de toekomst' bezig. Terwijl duurzame inzetbaarheid ook de eigen verantwoordelijkheid van werknemers zelf is.

Lees ook: Ondernemers schakelen over van Human Resources Management naar Human Being Management

Je kunt dat niet alleen, en dat hoeft ook niet. Praat met collega's. Ga na wat de brancheorganisatie voor je kan betekenen. Maar laat je tegelijk niet te veel opjagen. Jij kent de markt en je medewerkers het beste, dus je weet wanneer het tijd is om in actie te komen.

Michaël van Straalen is voorzitter van MKB-Nederland

Jij kent de markt en je medewerkers het beste, dus je weet wanneer het tijd is om in actie te komen.

Michaël van Straalen,voorzitter MKB-Nederland