Nieuws Actueel

Wat wil Breda met zijn winkelhart?

De Primark kiest voor Tilburg, de Bijenkorf vertrekt en V&D sluit de deuren. Perry Sport en Aktiesport strompelen naar hun einde. Daarvoor zijn vertrouwde namen als Mexx, Gimbrère, Halfords en Muziekhandel Sol al uit het straatbeeld van Breda verdwenen. Het verloop in het winkelhart neemt dramatische vormen aan: een op de vier winkels in de belangrijkste winkelstraten zit er korter dan vijf jaar. Eurowinkels en outlets verbloemen de leegstand. Genoeg redenen om in paniek te raken, schrijft BN De Stem.

Nico Schapendonk | Foto: Joyce van Belkom 8 maart 2016

Bredacentrum

Vorige week kreeg Breda van winkeldeskundige Cor Molenaar het verwijt dat het geen visie heeft. Was dat het probleem maar, zegt Jos Koniuszek, oud-voorzitter van het Retail Platform Breda. "Er is geen gebrek aan visie, er is een gebrek aan doorzettingsvermogen. Breda is lazy, gemakzuchtig."

Elke keer kan Koniuszek zich er weer over verbazen: de berg nota's, visies en plannen die Breda fabriceert. "Al jaren geleden is geconstateerd dat het niveau van de binnenstad omhoog moet. Dat wordt dan netjes opgeschreven. En nóg een keer. Gevolg: we staan in de top vijf van steden met mooie plannen. Maar als het gaat om uitvoering, dan is Breda een matige middenmoter."

Dat laatste zal Boaz Adank, wethouder binnenstad, niet snel bevestigen. Maar ook hij ziet dat er iets aan de hand is. "We hebben snel een nieuwe trekker nodig. Anders gaan mensen denken: 'Breda? Been there, done that'..."