Nieuws Actueel

Waterschap viert feest, ondernemers balen stevig

Terwijl waterschap, provincie en gemeentebesturen feestelijk de meanderende Buulder Aa openen, is er voor agrariërs geen reden tot feest. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Jelle Krekels | Foto: Tom Valstar 28 september 2016

Aardappel 1065

De kronkelende Buulder Aa tussen Hamont en Leende ligt er stralend bij. De beek is over een lengte van vier kilometer opnieuw ingericht en gistermiddag werd dat met onder meer een tocht in een huifkar langs de route gevierd.

Toch is de meanderende beek niet voor iedereen aanleiding tot feest. Een kilometer verderop staat agrariër Toon van der Heijden de ene na de andere groene aardappel uit de grond te halen. Minimaal een ton schade denkt hij dat hij heeft door wateroverlast die volgens hem te wijten is aan het beekdalontwikkelplan van de Buulder Aa. Want de beek is vooral voor de mooiigheid maar zorgt absoluut niet voor goede waterafvoer, zeggen enkele agrariers. Vooral na het noodweer in juni zijn er veel problemen geweest met ondergelopen velden.

NoodweerVolgens de agrariërs kan het water door de bochten en de begroeiïng nergens meer heen en stroomt het water bij meer dan 25 mm regenval rechtstreeks het veld in. "Ik pacht een aantal velden vlak aan de Buulder Aa en daarvan hebben er een aantal ruim twee weken onder water gestaan", zegt Toon van der Heijden. "Het is maar zeer de vraag of ik de aardappels van die velden nog verkocht krijg."

De Buulder Aa stroomt tussen Hamont en Leende en is in een jaar tijd volledig heringericht. Het is een van de plekken waar door Waterschap De Dommel zogenaamd beekdalontwikkeling doorvoerd. Hermeanderen is het herstellen van de oude, meanderende loop van gekanaliseerde beken of rivieren. Gekanaliseerde beken zorgen namelijk voor een snelle onnatuurlijke afvoer van water en dat veroorzaakt droogte. Na het noodweer in juni werd echter ook pas echt duidelijk dat meanderende beken niet zijn opgewassen tegen hevige regenval.

FeestelijkhedenWaterschap De Dommel heeft alle nog lopende beekdalontwikkelingen voor onbepaalde tijd gestopt om de gevolgen van de al afgeronde projecten mee te nemen in een evaluatie. Dat geldt echter niet voor alle plannen: "Er worden geen uitvoeringsplannen stilgelegd", aldus een woordvoerder van Waterschap De Dommel. "Dus waar we de schop al in de grond hebben gestoken, gaan we door."

Het steekt veel agrariers dat er feest wordt gevierd terwijl zij nog geen enkel zicht hebben op een oplossing voor geleden schade, laat ook ZLTO weten. "ZLTO was niet eens uitgenodigd voor de feestelijkheden", voegt Van den Heijden daar aan toe.

Watergraaf Peter Glas opende de feestelijkheden door stil te staan bij het noodweer van juni en de schade aan gewassen. "De komende maanden willen we samen met de ZLTO kijken naar wat er nu precies is gebeurd en hoe we dit gaan oplossen."