Nieuws Actueel
Officieel watertekort: landbouw, industrie en recreatie kunnen gevolgen maatregelen gaan merken
Het is officieel: door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. Het schaarse water zal volgens wettelijke afspraken worden verdeeld, zodat dijken, veengebieden en zeer kwetsbare natuur zo lang mogelijk worden voorzien van water. In de komende weken volgen mogelijk meer maatregelen. Hoe dan ook: de eerste maatregelen zullen ten koste gaan van de landbouw, industrie en recreatie.

Een boer rooit met een traktor aardappels op een gortdroge akker in het Noord-Limburgse Venray. Foto: Rob Engelaar
Sinds halverwege vorige maand was er volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al sprake van een dreigend watertekort. Nu spreekt de regering van een 'feitelijk watertekort'. Daardoor wordt de zogeheten verdringingsreeks in werking gesteld. Dat is een wettelijk vastgelegde maatregel die belangrijke gebieden voorrang geeft als een beperkte hoeveelheid zoetwater wordt verdeeld. Die was al van kracht in onder meer de waterschappen Vallei en Veluwe, Limburg en Scheldestromen, maar nu dus in heel Nederland.
'De eerste prioriteit in het plan is om de dijken veilig te houden en om onomkeerbare schade aan de natuur en veengebieden te voorkomen'
Managementteam Watertekorten (MTW) voor het eerst sinds 2018 bijeen geroepen
De eerste prioriteit in dit plan is om de dijken veilig te houden en om onomkeerbare schade aan de natuur en veengebieden te voorkomen. Daarna zal het zoetwater worden ingezet om de drinkwater- en energievoorziening in stand te houden. Andere belanghebbenden - zoals de industrie, landbouw en scheepvaart - sluiten later aan in de rij.
Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft woensdag ook aan de Tweede Kamer dat het Managementteam Watertekorten (MTW) voor het eerst sinds 2018 bijeen wordt geroepen. Dit team bestaat uit Rijkswaterstaat, waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies en drie ministeries en mag besluiten over maatregelen die meerdere regio's treffen of zelfs landelijk zijn.
Lees ook: Waarom hybride werken bij (extreme) zomerhitte de oplossing kan zijn
In delen van het land geldt al een sproeiverbod voor de landbouw
Door de aanhoudende droogte waren al verschillende maatregelen van kracht. Zo geldt in delen van het land een sproeiverbod voor de landbouw. Ook mogen schepen elkaar niet inhalen op delen van de Gelderse IJssel. De vaargeul is hier smal geworden vanwege de lage waterstand. Bovendien wordt het waterpeil van het IJsselmeer zo hoog mogelijk gehouden omdat hier veel drinkwater vandaan komt.
Het is de vijfde keer deze eeuw dat er sprake is van een watertekort in Nederland, meldt NOS.nl. Eerder gebeurde dat in 2003, 2006, 2011 en 2018. In 2003 kwam het zelfs tot niveau 3, waarbij er sprake is van een dreigende nationale crisis door de droogte.