Nieuws Actueel

'We willen de maakcultuur inbedden in de stad Nijmegen'

Dit zijn ze: de Nijmeegse makers die zichzelf en hun product promoten op de prestigieuze Dutch Design Week in Eindhoven. Ze moesten hun best doen om op de Dutch Design beurs in Eindhoven te mogen staan, van 22 tot en met 30 oktober. Maar de Nijmeegse makers en hun producten kwamen door de selectie. Daar zijn ze trots op. Wat ze verwachten van de Dutch Design Week? Vooral contacten, nieuwe netwerken. Maar ook: klanten, zo vertellen ze in De Gelderlander.

Jacqueline van Ginneken 11 oktober 2016

Dutch Design Week groep

'We willen de maakcultuur inbedden in de stad Nijmegen.'

Wie?: Bas de Vries (37), architect, Wimke van den Heuvel (33), productontwerper en Bauke Smit (34), meubelmaker. Drie vrienden die elkaar 15 jaar geleden leerden kennen op de skatebaan in Beneden-Leeuwen. De drie vormen nu ontwerperscollectief Studio In de Maak.

Product: Knoop-tafel. Een tafel met een bijzondere constructie want gemaakt zonder lijm, spijkers of schroeven. Je haalt 'm zo uit elkaar.

Prijs: Vanaf 750 euro.

Hoe gaat het?: "Goed. Twee jaar geleden begonnen we de Smeltkroes, een creatieve broedplaats in het Honigcomplex. Dat is meer dan een pand, we maken koppelingen tussen makers en ontwerpers, ontplooien initiatieven. We willen de maakcultuur inbedden in de stad. Een jaar geleden zijn we samen met de Lindenberg, begonnen met Made in Nijmegen, een label van Nijmeegse makers. We geloven in de kracht van het collectief."

Geen schroef nodig

Wie: Robbie Reys (38) en Paul de Weert (47) van Dutch Craftsman. De interieurvormgever en meubelmaker werken een jaar samen.

Product: Krukje van OSB plaatmateriaal. Er komt geen schroef aan te pas. „Het lijkt alsof het uit één blok is gemaakt.”

Prijs: 135 euro.

Hoe gaat het? „We staan aan het begin.”

Voor liefhebbersWie: Teun Timmermans (30), fietsenmaker en industrieel productontwerper. Maakt fietsen van oude frames die hij uit Nederland, België en Frankrijk haalt. Voor liefhebbers.

Product: fiets Beltdrieve hotrod.

Hoe gaat het? „Goed, lekker druk. Sinds drie jaar werk ik fulltime aan mijn bedrijf Timmermans Fietsen.”

Kan ervan leven

Wie?: Joost Seegers (28), op de kunstacademie Arnhem volgde hij de richting productdesign. Studeerde af op zijn lampencollectie.

Product: Form Invader oftewel insluiper, zo heet zijn lamp van kunststof. De grootste oplage is twintig stuks. In Eindhoven presenteert hij een nieuwe lamp: eentje van hout.

Prijs: 549 euro

Hoe gaat het?: „Ik kan ervan leven, daarnaast heb ik nog een baan op de kunstacademie.”

Plantaardig leer

Wie?: Anna Treurniet (31), tassenontwerpster sinds 4,5 jaar.

Bijzonder: „De tassen zijn van plantaardig gelooid leer, dat is beter voor de mensen die ermee werken en voor het milieu.”

Product: Tas

Hoe gaat het?: „Het gaat goed, er zit een stijgende lijn in. Duurzaamheid is een trend. Mensen willen iets kopen dat lang meegaat en weinig milieuschade oplevert.”