Nieuws Actueel

Webwinkels AH en Bol maken topwinst

Bol.com is de eerste webwinkel in Nederland die in een jaar tijd meer dan een miljard euro zal omzetten. Hoe veel het precies zal zijn, wil topman Dick Boer nog niet voorspellen. "Maar deze maand komen ze al boven het miljard uit, en dan moet met december de beste maand nog beginnen." Dat schrijft het Parool.

Herman Stil | Foto: Ahold Delhaize 19 november 2016

Topman Dick Boer van Ahold Delhaize

"Toen we als Ahold Bol in 2012 overnamen, maakten ze rond de driehonderd miljoen euro omzet. Twee jaar geleden hebben we heel bewust ingezet op verdere groei van de online activiteiten, zowel met de online verkoop van food als non-food. We willen harder groeien dan de markt. Dat is tot nu toe goed gelukt en dat zetten we ook door."

De mijlpaal van Bol overschaduwt de groei bij websuper AH.nl volgens Boer ten onrechte. "AH.nl groeit meer dan dertig procent per jaar."

Concurrentie

Met straks een jaaromzet van meer dan vierhonderd miljoen euro, laat AH.nl alle concurrentie achter zich. "We zijn natuurlijk al een tijdje bezig," zegt Boer. "Maar we doen er ook veel aan om ons te onderscheiden. Niemand anders biedt online 25.000 supermarktproducten zoals wij, of heeft zo'n omloopsnelheid dat verse producten die we thuis afleveren ook echt vers zijn. En niemand levert in heel Nederland."

Blauwdruk

Het online succes in Nederland kan volgens Boer ook als blauwdruk dienen voor andere landen. "Bol.com groeit nu in België. En we gebruiken de kennis van AH.nl nu door de activiteiten in België verder uit te breiden. We hebben onlangs al onze online merken gebundeld in Delhaize.be en zullen die op basis van wat we in Nederland doen verder optuigen."

Online aanval

In andere markten ziet Boer nog niet zo snel een online aanval. Onze focus ligt nu vooral op de Benelux en de VS. In de VS zijn we met onze dochter Peapod al jaren nummer één. Daar groeien we online ook, alhoewel niet zo hard als in Nederland."

"Met de activiteiten van Delhaize zijn we daar nu online actief van New England tot South Carolina." Boer sluit niet uit dat de webwinkel ook buiten de Amerikaanse Oostkust gaat bezorgen. "We zitten al in Chicago, waar we zelf geen supermarkten hebben."

Supermarkten

"Online verkoop en gemakswinkels als AH to go zijn heel belangrijk, maar vergeet niet dat circa 95 procent van onze omzet afkomstig is uit supermarkten. Bol.com gaat nu boven het miljard omzet, maar op een jaaromzet van ruim zestig miljard euro voor Ahold Delhaize is dat bescheiden. De supermarkten blijven altijd onze basis, met daarbovenop online activiteiten en onze gemakswinkels."

Betalen met mobiel

De opmars van het onlinewinkelen vertaalt zich ook in het veranderende koopgedrag van consumenten, die ook in de winkelstraat veel vaker gemaksaankopen doen. Ahold Delhaize is bezig daarop zijn activiteiten aan te passen.

"Dat gaat twee kanten op. We leveren meer gemaksproducten en gemaksdiensten in onze supermarkten, zoals snel betalen met je mobiele telefoon of kant-en-klaarmaaltijden. Daarnaast kennen we natuurlijk gemakswinkels, zoals AH to Go. We blijven daarop innoveren en uitbreiden, maar onze focus ligt op de volwaardige supermarkten."

Gerelateerde artikelen

Nooit meer verzendkosten Bol.comWebshop overschaduwt omzetgroei winkelWinkel + webshop is gouden formule