Nieuws Actueel

Week van de Ondernemer: drie belangrijkste innovatietrends

In de openingsshow van de Week van de Ondernemer in het Beatrix Theater in Utrecht rijgen de oprichters van Startupbootcamp Ruud Hendriks en Patrick de Zeeuw een rits succesvolle startups aan elkaar: “Geen millennial heeft nog een cd in de kast. Muziek streamen ze via Spotify. En als ze op vakantie gaan huren ze een huis van een ander en verhuren ze die van zichzelf.” Airbnb en Spotify zijn dé voorbeelden van de deeleconomie. Met welke trends moet de ondernemer nog meer rekening houden?

DeOndernemer | Foto: Congres in Beeld 12 april 2016

Wvdodezeeuwhendriks

Lees ook:Week van de Ondernemer: Must voor ondernemersWeek van de Ondernemer: 6 ultieme apps waarmee je tijd bespaart

Voor alle ondernemers die een beetje geïntimideerd raken door alle revoluties, disrupties, en growth hackers: “Eigenlijk is innovatie een proces van alle tijden. Toen Albert Plesman (oprichter KLM) de Holland-Amerika Lijn had verslagen, en dacht dat hij achterover kon leunen, kwam prijskraker EasyJet om de hoek kijken,” zegt Hendriks.

Zaal vol #ondernemers met ambitie. #wvdo impuls voor groei! pic.twitter.com/PvXBit8vxL

— Week vd Ondernemer (@WvdO) April 12, 2016

Innoveren is een doorgaand proces. En 75 procent van het MKB geeft aan ook te willen innoveren. De drie belangrijkste trends:

Berichtenapps. In de eerste instantie werden ze gebruikt voor communicatie tussen burgers. Maar KLM gebruikt Whatsapp inmiddels om vragen van klanten te beantwoorden. En in Azië heeft Whatsapp een koopknop. Autonoom rijden. Waarom zou je je daar als ondernemer druk om maken? Omdat er minder schade gereden wordt en je daardoor als garagehouder minder werk hebt. Het verandert de verzekeringsmarkt: minder ongelukken, minder hoge polissen, minder winst. Personeel. 79% van de werknemers heeft geen vertrouwen in het management. Personeelsbeleid switcht van wantrouwen (prikklokken) naar vertrouwen (zelf werktijden bepalen). “Ondernemen is een teamsport: iedereen is gelijk en je vertrouwt op elkaars performance”, zegt Hans Scheffer, CEO van Helloprint, een bedrijf waar werknemers op vakantie mogen wanneer ze daar behoefte aan hebben.

De thema's die deze drie dagen verder aan bod komen zijn marketing, tech, team, strategie, en finance. Met onder andere leiderschapsexpert Ben Tiggelaar, voormalig minister van Financiën (en ondernemer!) Willem Vermeend, en minister-president Mark Rutte.